Wpis z mikrobloga

Pytanie odnośnie #ubuntu 16.04 Ściągnąłem i mysle, zainstaluje. Odpalam instalator, dochodzę do wyboru rodzaju instalacji. Czyli usunięcie wszystkiego co mam i instalacja na czysto, albo ręczne tworzenie partycji. Przeszedłem do ręcznego tworzenia. Jednak coś mi nie grało bo nie pokazywała mi partycji którą specjalnie stworzyłem pod linuxa. Cofnalem do wyboru i zresetowalem, w celu przejścia do Windowsa i usunięcia stworzonej partycji i zestawienia wolnego miejsca. Jakie było moje zdziwienie gdy windwos nie chciał się uruchomić. Tzn. Pykal myslnik i tyle. Włączyłem jeszcze raz instalator ubuntu i wydaje mi się, że straciłem wszystkie partycje z dysku i wszystkie dane. Pokazuje mi po prostu jedna partycje o wielkości (500GB) i tyle. Ktoś się z tym spotkał? Straciłem wszystkie dane które miałem na dysku?
#linux #januszelinuxa
  • 33
@i_love_poland: Mozesz zainstalowac linuksa na jednej partycji.

Posiadanie osobnej dla ROOT, BOOT, SWAP czy nawet HOME, VAR nie jest obowiazkowe.

PS. Dedykowana na bootloader jest raczej konieczna w przypadku UEFI BOOT, ale nie jestem tez do konca pewien czy nie mozna bez niej.
@svsh: Nadpisales schemat partycji.

Mysle, ze mozesz to przywrocic jesli mocno sie postarasz, tworzac partycje w miejsce w ktorych byly.

Dodatkowo jak doinstalujesz bootloader to moze nawet ruszysz bez problemow system ktory tam jest zapisany.

PS. Zastrzegam, ze nie bede ci tlumaczyl jak to zrobic. Popsules to teraz naucz sie naprawiac.
@TypowyNerd: Twoje ostatnie zdanie przypomniało mi speców z elektrody :D ale nie, spokojnie. Nie poproszę Cię o pomoc. Po prostu zrobię odzyskiwanie partycji, tak jak kolega wyżej mi radził i może się uda. Ale mimo wszystko dzięki za radę.
@TypowyNerd: oczywiście, że można wszystko na jednej partycji, warunek, że podzielisz na dwa systemy dysk z głową, a nie gdzieś tam znajdziesz miejsce na końcu dysku i na siłę próbujesz wygospodarowywać miejsce dla Linuksa, tak się dzieje w 99% przypadków u ludzi nie mających jakiegokolwiek pojęcia o Linuksie, gdzie próbują powielać schematy z Windowsa, druga sprawa to jednak dobrze mieć więcej partycji w Linuksie do różnych celów, aby to działało wydajnie,