Aktywne Wpisy
Aureolus +27
Wraz z partnerką mamy syna, który w listopadzie będzie kończył roczek. Od kilku dni jest awantura, bo powiedziałem, że będziemy na roczek nacinali mu jezusowe piętki. Na początku myślała, że żartuję, ale potem zdjąłem skarpetki i pokazałem jej na moich piętach krzyżyki, które miałem zrobione na swój roczek. To jest stary kaszubski zwyczaj. Chyba w innych częściach polski też się go jeszcze kultywuje? Powiedziała, że jestem nienormalny i nie odzywa się do
SzubiDubiDu +407
Samochód idealny do spłonięcia żywcem.
Oto Ford Pinto produkowany w latach 1970-1980. Zasłynął tym, że zbiornik paliwa umieszczono dokładnie za tylnym zderzakiem. Każda większa stłuczka, która wgniatała zderzak powodowała też rozerwanie zbiornika paliwa co często kończyło się zapłonem mieszanki.
Dodatkowo przez pierwsze dwa lata zbiornik paliwa nie był niczym osłonięty. Dopiero od 1973 dodano szynę, która częściowo chroniła zbiornik. Żeby to było mało to jeszcze przy poważniejszych wypadkach drzwi się blokowały i nie było szans ich otworzyć. Ponadto podłoga auta była rozdzielona przez co ogień szybko przedostawał się do kabiny.
Ale
Oto Ford Pinto produkowany w latach 1970-1980. Zasłynął tym, że zbiornik paliwa umieszczono dokładnie za tylnym zderzakiem. Każda większa stłuczka, która wgniatała zderzak powodowała też rozerwanie zbiornika paliwa co często kończyło się zapłonem mieszanki.
Dodatkowo przez pierwsze dwa lata zbiornik paliwa nie był niczym osłonięty. Dopiero od 1973 dodano szynę, która częściowo chroniła zbiornik. Żeby to było mało to jeszcze przy poważniejszych wypadkach drzwi się blokowały i nie było szans ich otworzyć. Ponadto podłoga auta była rozdzielona przez co ogień szybko przedostawał się do kabiny.
Ale
Słody:
Pale Ale 5kg
Karmelowy Jasny 0.25kg
Chmiele:
Citra 100g
Cascade 100g
Centenial 100g
Drożdże:
Safale US-05
Zacieranie na lenia + mashout. Planowana ilość to ok. 20l piwa (22-24 brzeczki nastawnej) finalnie o ekstrakcie 12Blg
WARZENIE:
70' - gotowanie
30' - 10 g Citra
20' - 10 g Cascade
15' - 5 g Centennial
10' - 10g Citra, 10 g Cascade
5' - 10 g Citra, 10 g Cascade, 20 g Centennial
0' - 20 g Citra, 20 g Cascade, 25 g Centennial
Na zimno: 50g każdego
#piwowarstwo
@kon-jakub: Nie chcę mocnej goryczki, dlatego daję dopiero na 30' przed końcem. Wdg kalkulatora i tak wychodzi 50 IBU.
@Lrrr: Też nie jestem do karmelowego przekonany, pszenica jest ciekawą alternatywą, ale po ostatnim pszenicznym mam lekki uraz bo nie wiem co zrobiłem źle, ale wyszło kwaskowate i mało treściwe. Pisałem gdzieś o
@markaron: jak chcesz silnego chmielowego aromatu i smaku to nie kombinuj z wrzucaniem chmielu co 5 minut tylko po prostu walnij dużo na cichą i tyle
@Lrrr: Tak, robiłem New Zeland Pale Ale i wyszło świetnie. To na czym mi zależy przy tym piwku to intensywny cytrusowy/cytrynowy aromat i smak - taki jaki dają amerykańskie chmiele.
@kws77: Dzięki.
@Gronie: Napisz jak wyszło.
szkoda Citry na długie gotowanie.
no i sens wrzucania chmielu co parę minut jest wątpliwy... Ale co kto lubi :)
upraszczać, upraszczać... 60', 15', 5', 0'. Ja robię jeszcze prościej: 60', 10', 0'.
No i karmelowy jasny, kontrowersyjny wybór na letnie PA. Już wybrałbym coś ciemniejszego - typu 100, nada konkretniejszego smaku bez posmaku toffi.
ile i co się z tego #!$%@?, a ile zdąży odparować? Nie wiem. Nie wrzucałem chmielu po wstępnych chłodzeniu, nie mam doświadczenia ani nie spotkałem się z ciekawą literaturą na ten temat. Możesz próbować, ale co to da i czy takie rozwiązanie jest korzystne - to trzeba zapytać się mądrzejszych ;)
hm, byo i piwoorg znam dość dobrze ;)
to dobry artykuł, aczkolwiek jak nie ma twardej ilościowej analizy, to traktuję to jako ciekawostkę, a nie stan sztuki. Ja tej opcji nie testowałem, ale pewnie w 2017r. wezmę na warsztat kilka tego typu hipotez i sprawdzę metodą naukową :).
Spróbuj, może wyniki będą satysfakcjonujące dla Ciebie.