Wpis z mikrobloga

#csharp #naukaprogramowania
mam 5 textboxów i chcę żeby po kliknięciu buttona pierwsze 4 liczby które tam podam wyświetliło mi w jednym labelu, jak to zrobić? Mój kod wygląda tak ale wyświetla mi tylko ostatnią liczbę

int[] tablica = new int[5];

tablica[0] = Convert.ToInt32(textBox1.Text);
tablica[1] = Convert.ToInt32(textBox2.Text);
tablica[2] = Convert.ToInt32(textBox3.Text);
tablica[3] = Convert.ToInt32(textBox4.Text);
tablica[4] = Convert.ToInt32(textBox5.Text);

int wynik = 0;
;
for (int i = 0; i < 4; i++)
{
wynik = tablica[i];
label6.Text = wynik.ToString();
}
  • 15
@ugotowany_kamien: Sory za spam ale na komórce nie mogę edytować xD Teraz widzę że zmienna wynik jest typu Int. Wiec tak: Nie potrzebujesz w ogóle konwertować tekstu z textboxow. Po prostu zrób zmienna typu string ( np. Wynik), i dodaj do niej teksty z poszczególnych textboxow ( wynik+= textbox1.text". Na końcu przypisz tak jak teraz ( label6.text = wynik
@Pablo_Dlugosz-00: zrobiłem to ale tak amatorsko że aż mnie bolą oczy jak patrzę na ten kod

int[] tablica = new int[5];

tablica[0] = Convert.ToInt32(textBox1.Text);
tablica[1] = Convert.ToInt32(textBox2.Text);
tablica[2] = Convert.ToInt32(textBox3.Text);
tablica[3] = Convert.ToInt32(textBox4.Text);
tablica[4] = Convert.ToInt32(textBox5.Text);

string odstep = " ";

label6.Text = tablica[0].ToString() + odstep + tablica[1].ToString() + odstep + tablica[2].ToString() + odstep + tablica[3].ToString();
@ugotowany_kamien: No to przecież doda tekst tylko. To tak jakby składać zdanie z kilku słów, tylko zamiast slow są liczby. Bez konwersji text z textboxa jest zwykłym stringiem, jesli je zsumuje to dostanie stringa złożonego z ty wcześniejszych, a nie sumę tych liczb