Wpis z mikrobloga

@ZajebbcieTrudnyNick: s7-1200. w Drabince ciągle się programuje, np. funkcje związane z bezpieczeństwem to chyba tylko LAD. Najlepszy do większości zadań jest chyba SFC, ale nie każdy sterownik wspiera.
Ja i tak zawsze robię graf w SFC a jak sterownik nie ma SFC to dopiero zamieniam na LAD.
P.S. Czemu tak jedziesz po LAD? Jak się potrafi w tym programować to jest to naprawdę bardzo fajny język, do tego do czego
  • Odpowiedz
@i-marszi: Akurat grzebie się przy projekcie gdzie muszę pod panel HMI podłączyć GPS po rs232. Wbudowane oprogramowanie nie wspiera dostępu do tego portu, a że na pulpicie jest Linux to skompilowalem pythona. Nigdy się nie spodziewałem, że będę pisał program na pulpit w pythonie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@ZajebbcieTrudnyNick: Lolz. Nie programuje. Programuje i to wszędzie. Cały Automotive stoi na drabinkach. XD Silniki, skrzyknie biegów. W takiej włoskiej firmie Automotive mającej swoje fabryki na śląsku i robiącej silniki nie używają nawet grapha. 100% ladder.
  • Odpowiedz
@i-marszi: a o samodokumentujacym sie kodzie slyszales? Powyzej masz wlasnie maszyne stanow z numerami krokow jako named constants + bloki funkcyjne rowniez z nazewnictwem co robia. Nie trzeba pisac komentow skoro nazwy mowia o funkcjach.

Wywodze sie z programowania wysokopoziomowego i jezyki gtaficzne w ogole do mnie nie przemawiaja.
  • Odpowiedz