Wpis z mikrobloga

@mekosx: jest nirzbedny w bezpiecznym prowadzeniu auta i stosowaniu sie do sygnalow dzwiekowych wydawanych przez pojazdy ludzi i maszyny sterujace ruchem, do tego jest niezbedny do ogarniecia czynnikow ktore informuja o tym ze nalezy zachowac szczegolna ostroznosc.

No i nie bez powodu jest badany sluch przy robieniu badan na prawko
  • Odpowiedz
@pieczywowewiadrze: Głusi mają wyczulone pozostałe zmysły, podejrzewam że szybciej by "usłyszał" karetkę niż 90% kierowców. Maszyny sterujące ruchem nadające sygnały dźwiękowe? W Polsce? Gdzie!? Masz na myśli rogatki kolejowe np (które migają tak że się ich nie da nie zauważyć). Swoją drogą mi nikt 6 lat temu słuchu nie badał, tylko się pan doktor pytał czy na nic nie choruję.
  • Odpowiedz
@mekosx: a mi 4-5 lata temu "badali" poprzez szeptanie caly pokoj ale wg mnie powinno byc to badane

Prawo jazdy zdajesz na cala UE, moze gdzies sa jakies maszyny, chcialem nie ominac niczego.

Nie zobaczy wczesniej karetki gdy ze nim stoja 2 tiry to bedzie widzial dopiero jak sie rozjada. Czas dojazdu do wypadku zwieksza sie tak smmo jak bys mogl ruszyc ze skrzyzowania dopiero jak smaochod przed Toba z
  • Odpowiedz
@pieczywowewiadrze: Przepraszam, jestem osobą niesłyszaca, posiadam prawo jazdy kat. B już od pazdziernika 2005 roku (blisko 11 lata), nigdy nie brałem na wypadku. Dużo jeździłem Ford Mondeo I, Skoda Fabia, Citroen ZX, Fiat Panda i w końcu Renaulta Laguna III hatchback.
  • Odpowiedz
@pieczywowewiadrze: jak wspomniał kolega wyżej, głusi mają wyczulone pozostałe zmysły.
Przykład z karetką: no to jeśli jakimś cudem taka osoba nie zobaczy sygnałów świetlnych odbijających się nie tylko w lusterkach ale i w otoczeniu, to zjedzie jak inni zjadą - na drodze co druga osoba nie jest głucha, więc argument z opóźnieniem dojazdu... ehh... idąc tym tokiem rozumowania powinniśmy zakazać głośnej muzyki w aucie (a co dopiero słuchawki na uszach!).
  • Odpowiedz
@SaperR: we mgle usluszysz dzwiek jaki wydaja opony najezdzajace na linie czy na pobocze.

Glosna muzyka (i slusznie) chociaz bedziej z powodow srodowiskowych jest juz zakazywana w niektorch krajach UE. Chociaz muzyka z glosnikow nigdy calkowicie nie zagluszy ninntch dzwiekow. Gorzej ze sluchawkami. Mam ochote kamieniem rzucic jak ide chodznikiem i widze kogos z obydwoma sluchawkami na uszach.
  • Odpowiedz
@pieczywowewiadrze: w warunkach gdzie można polegać wyłącznie na słuchu się po prostu nie jeździ - aż nie dowierzam, że można użyć takiego argumentu...
Nie ciągnę tego nawet dalej, bo po prostu Ty jesteś za tym aby jak najwięcej zakazywać (do tego opierając się na zupełnie absurdalnych przykładach).

Na koniec tylko dodam, że za tolerancyjnego się nie uważam, ale nie sprawiajmy niepełnosprawnym więcej problemów niż już mają - szczególnie w kwestiach
  • Odpowiedz
@pieczywowewiadrze: lol, przecież niesłyszący przechodzą wszystkie niezbędne badania, zdają testy, nie wyciągają prawka z paczki chipsów... Jeśli wg badajacego lekarza, nauczycieli jazdy, egzaminatora taka osoba nadaje się do uczestniczenia w ruchu drogowym, to czemu chcesz jej tego zakazać?
  • Odpowiedz