Wpis z mikrobloga

#programowanie #it #pracbaza #studbaza
Mirki siedzące w branży IT i Mirki spoza branży, doradźcie. Mam #pytanie z gatunku decyzji życiowych. Wiem, że za mnie nie zdecydujecie, ale może doradzicie.
Skończyłam licencjat z ekonomii ze specjalnością informatyczną. Prócz przedmiotów ekonomicznych, matematyki, statystki, ekonometrii i całej reszty interesujących kwiatków uczyli nas sporo o szeroko pojętym BI, analizie dużych zbiorów danych, data mining, SQLu oraz programowania w PHP. Specjalność bardzo mi się spodobała. No i teraz mam 2 wyjścia:
1) Mój uniwersytet daje mi możliwość podjęcia teraz magisterki z informatyki. Program jest bardzo ciekawy, jednak nie będę miała tytułu inżyniera, co nie wygląda fajnie.
2) Mogę też pójść bardziej w ekonomicznym/finansowym kierunku, jednak to nie interesuje mnie aż tak bardzo i daje ciut słabsze perspektywy.
Obecniem jestem na #emigracja w Uk. Daliśmy sobie rok przerwy z niebieskim na zastanowienie się co dalej robić i odłożenie pieniędzy na dalsze studia. Ja w międzyczasie uczę się Javy. Co wy byście doradzili?
No i czy różowy pasek ma w ogóle rację bytu w IT?
  • 19
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Nie musisz od razu programować w IT ;) kierunki finansowe są bardzo poszukiwane w branży, możesz pracować jako np. Business Analyst, gdzie Twoja wiedza i finansach /ubezpieczeniach i innych pomoże w tworzeniu produktu. Warto się rozejrzeć, jest dużo firm, które zajmują się akurat ta tematyką. I nie musisz być demonem technicznym żeby odnaleźć się na stanowisku :)
Ewentualnie tester, to też jest opcja.
Sama jestem kobietą w IT i uwielbiam ten stan
  • Odpowiedz
@bazingaxl: Szkoda, bo ze wszystkiego co robiliśmy, pehap spodobał mi się najbardziej. Zdecydowanie wolę coś kombinować, tworzyć, dłubać, poprawiać ;-)

Wiadomo, że ta wiedza jest powierzchowna, liczba godzin i natłok różnych przedmiotów nie pozwala na zagłębianie się w temat. SQLa może się każdy nauczyć, pewnie tak samo jak wszystkiego innego, ale my w gimnazjum uczyliśmy się zakładać email i formatować tekst w wordzie a nie relacyjnych baz danych. Nawet nie
  • Odpowiedz
@Cocosek93: jesli moge cos doradzic - to zrob tego magistra - magistra warto miec, niezaleznie od tego z czego :)
dwa - jako kobiecie bedzie Ci ciezko w IT - tzn nie szedlbym w kodowanie bardzo. raczej w zarzadzanie projektami informatycznymi albo koordynowanie reacji z klientami. w takich obszarach kobiety z reguly sprawdzaja sie lepiej a majac jakis tam background informatyczny lepiej bedziesz rozumiala to czym sie zajmujesz :) pozdrawiam
  • Odpowiedz
@Aganiok__: :-) Racja.. A czym się zajmujesz? Myślałam właśnie o pracy testera.
@misieg8: Dzięki za radę, pewnie masz dużo racji :-) magistra raczej zrobię, ale javy i tak chcę się nauczyć, nawet jeśli stricte w programowanie nie pójdę.. Po prostu to jest fajne wyzwanie :D
  • Odpowiedz
@Cocosek93: ja jestem testerem, pracuję na bazach danych + web Services soap i rest, no i trochę GUI :)
Zależy czy chcesz iść bardziej manualnie czy technicznie, ale przyswajanie i posiadanie wiedzy biznesowej bardzo pomaga
  • Odpowiedz
@Cocosek93: są takie firmy jak np. Misys (mają biura w PL, Londyn, Paryż, Bangelore, USA itd.)
Oferta, która mogłaby Ci podpasować to np. http://www.misys.com/careers/vacancies/vacancy/374618/
(tak tylko poglądowo, wiem że lokalizacja się nie zgadza ;) ) albo np. http://www.misys.com/careers/vacancies/vacancy/373728/ lub bardziej finansowo: http://www.misys.com/careers/vacancies/vacancy/353477/

Nie jestem ambasadorem tej firmy, kiedyśtak zaczynałam i uważam, że na start jest super :) a możliwości jest dużo.
  • Odpowiedz
  • 0
@amam: Bo to zdominowana przez mezczyzn branza - stad moje obawy. Nie chodzi o trudnosc zajecia jakie sie wykonuje a o to jak postrzegane sa w danym zawodzie kobiety czy ewentualna dyskryminacje. Oczywiscie mi bardzo odpowiada towarzystwo facetow (chociaz jestem troche niesmiala), zadna feministka tez kompletnie nie jestem ;-) tak tylko sie zastanawialam.

@Aganiok__: Bardzo dziekuje! Jak tylko wroce do domu wszystko dokladnie przejrze :-)
  • Odpowiedz