Wpis z mikrobloga

• 10
@krzysssi33k: co wy gadacie, ledy są dużo bardziej oszczędne!

"Niewielka 4-tysięczna gmina Trzebielino pod Słupskiem jako pierwsza w Polsce wymieniła lampy uliczne na energooszczędne LED-y - zastąpiły ponad 350 lamp sodowych, które są standardem w naszym kraju.

Efekt dla budżetu był natychmiastowy - wydatki za prąd ze 110 tys. zł, spadły do niespełna 60 tys. zł. Inwestycja pochłonęła ok. 300 tys. zł, więc zwróci się za 4 lata i w
  • Odpowiedz
@tytanos: Ledowe światła to dziadostwo. Może fajnie to wygląda na zdjęciach i są tańsze w utrzymaniu, ale w rzeczywistości są do niczego - na drodze spada widoczność tak bardzo, że nie widać pieszych stojących przy przejściach
  • Odpowiedz
@tytanos:

btw. ile by to kosztowała taka totalna modernizacja i jakie byłyby oszczędności w zużyciu energii elektrycznej?

Masz tutaj przykład z Bydgoszczy:

O ponad połowę spadło zużycie energii na zmodernizowanym w ubiegłym roku oświetleniu . To była jedna z inwestycji, która wyjątkowo opłaca
  • Odpowiedz
btw. ile by to kosztowała taka totalna modernizacja i jakie byłyby oszczędności w zużyciu energii elektrycznej?

@tytanos: zacznijmy od tego że większość latarni jest własnością spółek energetycznych i nigdy do tego nie dojdzie
  • Odpowiedz
@tytanos: z tego co się orientuję to te nowoczesne latarnie (chodzi o typ jak i o kształt) mniej zaśmiecają światłem okolicę. Aktualnie to ciężko zobaczyć gwieździste niebo w odległości ~20 km od granic miasta.
  • Odpowiedz
@Krs90: @tytanos: Tak. Andrychów przeszedł już chyba w całości na ledy. Według mnie to najlepsza inwestycja ostatniej dekady. Na moim osiedlu zaczęli od zmiany co drugiej lampy, więc poprawa jakości i widoczności była widoczna jak na dłoni.

Jako pieszy czuję się bezpieczniej, bo jest nieporównywalnie jaśniej, a jako kierowca jestem zachwycony widocznością - całe otoczenie dróg jest znacznie bardziej kontrastowe i łatwiej dostrzec obiekty z dużej odległości.

PS
  • Odpowiedz
  • 2
Tak, wymienić oprawy, ale tylko z dokładnym i solidnym projektem i odpowiednio dopasowanymi oprawami.
Wysokość słupa oświetleniowego, jego położenie względem chodnika, długość i kąt wysięgnika, sama oprawa i zastosowany w niej rodzaj soczewek, ma bardzo duże znaczenie.

W moim mieście wymieniono prawie wszystkie oprawy na ledowe (słupy w większości zostały stare) i ,niestety, w niektórych miejscach w mieście kierowcy nie są zadowoleni. Ja też nie.
Niektóre lampy nie świecą jednak tak jak
  • Odpowiedz