Wpis z mikrobloga

Czy mirkowie dezynfekują chmiel przed dodaniem na cichą ? Jak?

#piwowarstwo

Dezynfekujesz chmiel przed chmieleniem na zimno ?

  • Tak. 13.1% (11)
  • Nie. 86.9% (73)

Oddanych głosów: 84

  • 23
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@makapakaninja: Jeżeli nie maczałeś tego chmielu w jakimś syfie tylko wrzuciłeś prosto z paczki to nie ma sensu dezynfekować. Chmiel jest naturalnie bakteriobójczy, a alkoholowe środowisko cichej fermentacji jest szkodliwe dla większości tego co mogłoby się z tym chmielem dostać do środka.
  • Odpowiedz
@kontra: gruszką zasysam, na rajstopę nie zważam. mocuje zipami vel. trytkami

@Elvadom: ja chmiel na cichą dla bezpieczeństwa gotuje 15 minut i susze w piekarniku w niskiej temp. 150 stopni. tylko aromatu trochę tracę, ale zyskuje bezpieczeństwo ;)

@makapakaninja: pamiętaj, żeby w niskiej temperaturze chmielić na zimno.
  • Odpowiedz