Aktywne Wpisy
![czlowiek_z_lisciem_na_glowie](https://wykop.pl/cdn/c0834752/a2494ab5f297f8a03ad0503fc6ea392598fa63e5991720e274168ba4aa5e1405,q60.jpg)
![Yakooo](https://wykop.pl/cdn/c3397992/Yakooo_x1xW9P8Xcm,q60.jpg)
Yakooo +382
Niesamowite, że słychać naszych kibiców głośniej niż na narodowym.
Na narodowym to jest #!$%@? piknik, a nie twierdza piłkarska. Powiedzmy sobie szczerze...
#mecz
Na narodowym to jest #!$%@? piknik, a nie twierdza piłkarska. Powiedzmy sobie szczerze...
#mecz
![Yakooo - Niesamowite, że słychać naszych kibiców głośniej niż na narodowym.
Na narod...](https://wykop.pl/cdn/c3201142/c433f5854620a78d10febd55e02d0342b7dc7574038d4d0fe5a500a52ec73684,w150.jpg?author=Yakooo&auth=efe4c54b8df1eac8d589c901a12767fa)
źródło: GJoQzXuXAAAZgC7
Pobierz
Czy ryba powinna mieć zapach rybny?
Odpowiedź brzmi nie.
Wiele osób kupując rybę myśli sobie: ryba ma pachnieć rybą. Ryba świeżo złowiona nie ma żadnego zapachu. W Polsce zazwyczaj nie kupujemy ryby zaraz po złowieniu, co nie znaczy, że ryba może pachnieć intensywnie. Charakterystyczny zapach pojawia się, gdy następuje rozkład tkanek. Białko ryby jest delikatniejsze niż np. kurczaka czy wołowiny, szybciej poddaje się obróbce termicznej, jest też wrażliwsze na działanie bakterii.
Rybi zapach pochodzi z produktów rozkładu amoniaku, związków siarkowych oraz amin. O ile niewielkie stężenia tych związków nie wpłyną na jakość ryby, o tyle ryba przechowywana przez kilka dni będzie już szkodliwa dla zdrowia.
Jeśli chcemy zneutralizować delikatny zapach rybny i spowolnić proces rozkładu ryby wystarczy, że polejemy rybę płynem o charakterze kwaśnym np. sokiem z cytryny czy octem – związki o charakterze zasadowym zostaną zneutralizowane przez związki o odczynie kwaśnym.
Ryby psują się szybko również ze względu na obecność enzymu, który pomaga im trawić ryby zjedzone przez nie w całości. Z tego powodu ważne jest, żeby złowione ryby jak najszybciej oprawić i pozbawić wnętrzności, w tym układu pokarmowego. Zapobiegnie to procesowi „samotrawienia” ryby, który będzie wpływał negatywnie na świeżość.
Kolejnym powodem, dla którego mięso ryb psuje się szybciej jest duża zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które są najbardziej wrażliwe na jełczenie. Jeśli chcemy zapobiec temu procesowi ryby powinniśmy przechowywać w warunkach chłodniczych w temperaturze 1-2 stopnie w lodówce (max. 1-2 dni) lub po prostu zamrozić.
W załączeniu infografika jak wybierać świeże ryby :)
#gotowanie #ryby #gotujzmikroblogiem #gotujzwykopem #jedzenie
źródło: comment_iH7m0HB84gCqkWK2xXHLozVCaBJBmdtU.jpg
PobierzNo wlasnie i tu pytanie, dla jednego to delikatny zapach dorsza, dla innego cuchnaca ryba :[
byłaś kiedyś na rybach?
Nie mnie wiedzieć, a tym bardziej się domyślać, co myślałaś pisząc to zdanie.
@sajr: IMO nie powinno się samemu macać w sklepie, ale w sklepach gdzie się da (w sensie, że się dosięgnie ryby) to nie widziałem, żeby ktoś #!$%@?ł za coś takiego.
Ja to jak mam wątpliwości to proszę sprzedawcę o pokazanie ryby z bliska i zazwyczaj sami wiedzą, że trzeba oczy pokazać, ewentualnie kolor skrzeli czy giętkość mięsa sprawdzić.
Komentarz usunięty przez autora