Wpis z mikrobloga

@kon-jakub:

Jaki może być powód, że drożdże nie startują?

Ich zdechłość.

Ale kiedy robione? Mnie w styczniu powoli startowały. Czasem po 2 godzinach widać pianę, a czasem trzeba poczekać dobę i więcej.
W jakiej temperaturze zadałeś?


@PIWOWARSTWO: 18-19 st C

Miałeś sanitarne warunki?


@PIWOWARSTWO: Tak, używałem oxi na każdym etapie.

Jak przechowywałeś drożdże?


@PIWOWARSTWO: W lodówce na wysokiej półce, około 5 st C.

A do Matki Boskiej Fermentacyjnej modlitwa była?


@Peter_Mountain: była ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Ale kiedy robione?


@AdwokatBoga: W sobotę około południa zadane. Wczoraj wieczorem zero oznak fermentacji, zmartwiłem się i zmierzyłem blg
@kon-jakub: Trochę kiepsko że w lodówce trzymałeś, ale może się nie rozumiemy - matkę drożdżową trzymałeś w lodówce, czy same drożdże?
No i jakie to były drożdże? Takie uwodnione w torebce, aktywne?
Wg mnie to przechowywanie im zaszkodziło. Jedne wytrzymają dodanie do zimnego moszczu, inne zginą w 10 stopniach
@kon-jakub: Jeżeli to zwykłe drożdże to daj im ze 3-5 dni na wystartowanie skoro nie zrobiłeś wcześniej matki drożdżowej.
Co prawda ja dawałem czasem drożdże bezpośrednio do moszczu, bez uwadniania ich wcześniej(startowały dłużej) Ale mogą sobie nie dać rady i paść jak nie będą miały wystarczająco dużo żarcia(cukru) i pożywki, a 12 blg to trochę mało