Wpis z mikrobloga

Python Django czy Laravel 5.* co lepsze i dlaczego?

• 39
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@paziu: w Pythonie mi lepiej ale też patrzę pod kątem ewentualnej pracy lub praktyk co lepsze, na Laravel już dostałem ofertę pracy ale jakoś nie czuje się w PHP jest taki jakiś dla mnie (zbyt niebezpieczny?) ale i o pracę łatwiej jako juniorek a jak to w środowisku Python Django to nie wiem może ktoś mnie oświeci ;)
  • Odpowiedz
@hiroszi

Praca jest w obu językach, to czy bedziesz bezrobotny przez 2 godziny czy 2 dni nie robi wiekszej różnicy ( ͡° ͜ʖ ͡°) Wybierz co ci bardziej leży. Pamiętaj jedynie że PHP nie kończy się na babraniu w Wordpressie/Magento, mozna na jego bazie stworzyć wszystko.

...a gdybym miał doradzić na tą chwilę to jednak polecam coś z dwójki RoR/node.js. Zazwyczaj lepsze pieniądze na start.
  • Odpowiedz
@hiroszi: Porównujesz jabłko z pomarańczą przez co dyskusję należałoby podbić do kolejnej gównoburzy "PHP czy Python?". Więcej sensu miałoby "Laravel czy Symfony?" lub "Django czy Flask?". A odpowiedzią jest jak zwykle "to zależy" - Jeden rabin powie PHP a inny Python. W zależnosci od okoliczności, potrzeb i tego z jakim językiem/frameworkiem czujesz się najlepiej.
  • Odpowiedz
@hiroszi: mnie zawsze smiesza takie pytania, w 99% przypadkach w odpowiedziach jest brak jakiejkolwiek argumentacji danej odpowiedzi i koniec koncow i tak niczego sensownego sie nie dowiesz ( ͡° ͜ʖ ͡°)

"OMG TYLKO NIE LARAVEL!!!111" a dlaczego? "bo tak i c--j"
  • Odpowiedz
@Jurigag: cholera, jeszcze raz zobacze, jak piszesz, ze symfony ma gównianą wydajność, to cie znajde i ci w----e ( ͡° ͜ʖ ͡°) nie zwalaj na symfony swojej nieumiejętności używania go :)
  • Odpowiedz
@uirapuru: ma gównianą wydajność, porównaj to sobie z phalconem który jest kilka-kilkanaście razy szybszy i tu chodzi o sam framework, nie chodzi mi o kod który programista sobie może napisać i będzie z------e działał na obu

a to że sobie możesz napisać jakieś kernele pokonfigurować coś tam pozmieniać itp itd to nic nie znaczy bo nadal to będzie wolne
  • Odpowiedz
@Jurigag: "g------a" oznacza, że poniżej jakiegoś minimum używalności, a to g---o prawda :) to, że jest gorsze od innego narzędzia w tym względzie i tylko w takim porównaniu, nie oznacza od razu, że jest gówniane. I już Ci mówiłem - out of the box symfony daje dużo możliwosci, kosztem np. takiej wydajności, którą bardzo łatwo wyregulować w miarę postępów prac nad projektem. Trzymasz się tego argumentu od jakiegoś czasu, ale
  • Odpowiedz
@uirapuru: phalcon out of the box daje równie duże możliwości, po co poprawiać coś co i tak będzie słabe ? pisanie w symfony api restowego np to jest jakiś idiotyzm
  • Odpowiedz