Wpis z mikrobloga

@Jurigag: nie znam phalcona, to sie nie wypowiem, czy ma czy nie ma takie same możliwości. ale wybacz, to co tej pory napisałeś o symfony nie pozwala mi myśleć, że masz na ten temat duże pojęcie ;) pisałeś api restowe w symfony? ja kilka. i przy pomocy paru bundli jest bardzo szybkie i wygodne, bardzo mało kodu należy napisać (a w wielu przypadkach wystarczy plik yml z konfiguracją api), samo sie
@Jurigag: przy okazji, wiem, ze to moze nie trafic, ale pare liczb:

google: "phalcon" - 450 000 wyników, "symfony" - 7 500 000 wyników
packagist: "phalcon" - 16 stron, "symfony" - 350 stron, każda bodaj po 10 pakietów na stronę
github: "phalcon" - 1600 repo, "symfony" - 15 000 repo

bądź co bądź, popularność jest jakąś wypadkową możliwości i zalet. fajnie, że masz szybki framework, do którego i tak większość rzeczy
@uirapuru: no super i co w związku z tym ? przecież większość tych bundli do symfony nie musisz używać w symfony - to jest własnie w nim też fajne taka różnica jest bo symfony wrzucisz sobie na shared hosting i działa a phalcon nie
@uirapuru: generujesz sobie model albo odpalasz migracje, generujesz sobie kontroler, robisz find/query i zwracasz odpowiedź no i w sumie to tyle, konfigurowac nic nic nie musisz, no i nie musisz wymieniać wolnych elementów bo takowych nie ma, a result cache query już masz w mysql
@uirapuru: no i ? no ale musisz sobie skonfigurować ten plik.yml, w phalconie czegoś takiego nie ma :P w symfony nie pisze api, ale systemy crm(ale jest tam pare ajaxów) i widze jak to wolno działa, w czasie pisania wyjdzie ci to samo bo potem optymalizuj sobie te doctrine cache itp itd

i nie jest to bardzo szybkie
@Jurigag: mowie Ci z doswiadczenia, wymyslasz problemy z dupy :) a na to niestety nie mam argumentacji, slowo przeciwko slowu... mam wrażenie, że podbudowujesz sobie pewnosc dokonywania takich wyborów jak Phalcon czepiając się Bogu ducha winnego Symfo. Jeszcze rozumiem, jakbyś #!$%@?ł się larvy albo kohany, no ale jak widać działa stara zasada - bij mistrza ;)
@Jurigag: no sorry stary, co mam Ci powiedzieć - wiem, że C jest szybsze od PHP. Zatem pytanie - dlaczego bawisz się w #!$%@? półśrodki, zamiast od razu przeskoczyć na C i #!$%@?ć całego PHP? Ktoś wymyślił fajny sposób na przyspieszenie działania aplikacji - kosztem innych problemów, nie mów, że to rozwiązanie ma same zalety - OK. udało się. Ale skoro phalcon nie wygrał żadnej batalii to może jednak szybkość response
@uirapuru: no tak, ja przykładowo tworze jakieś strony samemu, także wolę sobie korzystać z phalcona jak go ogarniam niż z symfony(którego też ogarniam) bo przynajmniej mam jeden powód - bo jest zwyczajnie szybszy, za to jakby miało ze mną jeszcze z 20 osób innych pracować przykładowo i miałbym wybierać technologie to bym wybrał to co każdy ogarnia czyli pewnie symfony, chociaż system template ewentualny i tak bym użył z phalcona :P
@uirapuru: tak i tak co prawda w tą drugą stronę dużo gorzej, bo w phalconie orm to rozszerzanie klas, tj twoje modele muszą rozserzać phalconową klasę od modeli

najlepiej chyba jest sobie zmienić twiga na volta, bo twig tworzy pierdyliard klas, a phalcon wynikowo jeden plik