Wpis z mikrobloga

Mam 22 lata, zarabiam 5000zł netto i mieszkam z rodzicami. Zastanawiam się czy warto się wyprowadzić od rodziców, gdy wynajęcie mieszkania pochłonie 20% mojego dochodu?

#mieszkanie #rodzice #pracbaza

Wyprowadzić się czy Dalej mieszkać z rodzicami?

• Wyprowadzić się 61.8% (1142)
  • Dalej mieszkać z rodzicami 38.2% (705)

Oddanych głosów: 1847

• 46
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@programuje_dla_hajsu: Naprawdę masz 22 lata? Jakie miasto i ile lat doświadczenia? Jeżeli studiowałeś, to możesz być ledwo co po 1 stopniu studiów. Taka stawka jest normalna, ale trochę nie chce mi się wierzyć, że w takim wieku i w Polsce.
  • Odpowiedz
@Speedy: rzucilem studia po 1 roku, w wieku 20 lat zaczalem sie uczyc programowania bardzo intensywnie. Jeszcze w tym samym wieku zalapalem sie na staz, potem mnie przyjeli. Srednia firma. Tutaj zarabialem na stazu 3k po awansie 4k netto. Pracowalem rok.
Przenioslem sie do konkurencyjnej firmy. Zaoferowali mi 5k netto, bo znalem projekt klienta, u ktorego robilem w poprzedniej firmie.
  • Odpowiedz
@programuje_dla_hajsu: Oczywiście, że ma to wpływ na głosy. Wydaje mi się, że jeśli koszty utrzymania nie przekraczają 40% dochodu netto, to wtedy można myśleć o wyprowadzce. To tak na zdrowy rozsądek, bo zawsze może pojawić się jakiś niespodziewany wydatek, na który należy być przygotowanym. Warto też zaoszczędzić trochę kasy. Większość Polaków nie ma takich zarobków, ale nie jest to coś nieosiągalnego.
  • Odpowiedz
@programuje_dla_hajsu: Ja mam podobną sytuację, 1 lvl wyżej i zarobki podobne. Póki co siedzę u rodziców i myślę, że posiedzę do jesieni bo teraz z-------l w pracy i w studbazie, no i wtedy jest sezon na wynajmowanie, ale powiem Ci mirku tak. Piszesz, że wyprowadzenie się zajmie Ci 20% dochodów, ale licząc sam czynsz czy wszystkie podstawowe koszty samodzielnego życia? Bo jeżeli wszystko to 20% to nie jest tak dużo,
  • Odpowiedz
@programuje_dla_hajsu: serio nawet jakbyś odkładał po ok. 3k miesięcznie to lekko ponad 30k rocznie, powodzenia siedzieć 10 lat u rodziców żeby odłożyć na chatę za gotówkę. Kredyt to nie jest zło jeżeli się potrafi myśleć, rodzice też raczej woleliby żeby dziecko szybko zniknęło z domu i nie siedziało w nim do 30 czy 40 lat...
Nawet biorąc pod uwagę wzrost stóp procentowych, a pewnie też i wzrost wynagrodzenia nie ma
  • Odpowiedz