Wpis z mikrobloga

Całkiem niedawno przeprowadziłem się do Francji i na podstawie własnych obserwacji, postaram się wytłumaczyć, czemu w mojej opinii, wyczekiwany przez część wykopków scenariusz typu "pobudka europy", "powszechna niechęć, nienawiść, pogromy muzułmanów" jest niemożliwy.

Otóż wyobraźcie sobie że idąć do pracy, szkoły, na uczelnię wszędzie, wokół znajduje się kilku muzułmanów, osób pochodzenia arabskiego. W przerwie są z wami na fajce, na szybko idziecie z nimi do maka, wieczorem wychodzicie na p--o. Ja w kilku przypadkach po kilku tygodniach znajomości dowiadywałem się że laska czy koleś pochodzą z bliskiego wschodu.

Tak więc wieczorem byliście na piwie, rano idziesz do pracy/na uczelnię i po kilku godzinach dowiadujesz się że w Brukseli były zamachy. Ich reakcja jest taka sama jak wszystkich innych, wiesz że mają z tym tyle wspólnego co Ty. Równie dobrze ich mogło jebnąć. I co? Wczoraj byliście razem na piwie, dziś razem pracujecie, a wieczorem domagasz się ich deportacji i idziesz z pochodnią i widłami pod ich domy?

Oczywiście wiadomo że patologia istnieje, w niektórych miejscach jest jej tutaj naprawdę sporo i wiadomo że coś jest tutaj nie tak, ale na podstawie własnych doświadczeń z życia, pracy, ulicy wiesz że większość osób spoza Europy ma z tym g---o wspólnego.

#neuropa #4konserwy #francja #belgia #zamach #terroryzm
  • 98
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@terion: Kibolstwo nie stwarza niebezpieczeństwa (a jak już to sami dla siebie), kibolstwo jak zaczyna coś niszczyć to przyjeżdza policja i pacyfikuje towarzystwo, kibolstwo nie tworzy stref no-go. To patologia, ale nie terroryzm

odpowiedzialność zbiorową

jaką odpowiedzialność zbiorową? abdeslama policja podejrzewała o terroryzm już dawno temu, musiał sie stawiać na policji i po jakimś czasie uznali, że nie stwarza zagrożenia. Europejskie służby nie są przystosowane i nie potrafią działać, Amerykanie
  • Odpowiedz
a co z dzielnicami jak Molenbeek? Czemu Ci "normalni muzułmanie" rzucali kamieniami w policjatów którzy aresztowali abdeslama? Czemu 12% francuskich muzułman stanowi 70% ogółu w więzieniach? Czemu we Francji jest 750 stref no-go? Nie wiem w jakich kręgach sie obracasz i ilu muzułmanów spotkałeś, ale ponad 50% francuzów twierdzi, że pozwala sie im zbyt dużo

@SerCheddar: XDDDDDDDDDDD

1. Pojedź na fawele.
2. Rozdupc czerep jakiegoś Ronaldo bo
  • Odpowiedz
@SerCheddar: Co? Ja tylko przedstawiałem typową retorykę "artykułu" na głównej (oraz jak stworzyć takie "twarde dane", które zostały przytoczone), ale jeśli według Ciebie wyraziłem w tym ironicznym poście swój pogląd na muzułmanów, co więcej - pogląd ten jest według Ciebie stanowczo negatywny, to pozdrawiam cieplutko.
  • Odpowiedz
Europejskie służby nie są przystosowane i nie potrafią działać

@SerCheddar: Być może.

Kibolstwo nie stwarza niebezpieczeństwa (a jak już to sami dla siebie), kibolstwo jak zaczyna coś niszczyć to przyjeżdza policja i pacyfikuje
  • Odpowiedz
@terion: uchodźcy po drodze mają Iran, Turcje ... tam nie ma wojny. Nie mają żadnego powodu ryzykować życia na morzu by przybyć do europy, więc to albo imigranci ekonomiczni albo terroryści
  • Odpowiedz
uchodźcy po drodze mają Iran, Turcje

@SerCheddar:
Hmm, to może dlatego sam Liban, kraj, który ma 4.5 mln mieszkańców przyjął ponad milion uchodźców.
A Polska, kraj prawie dziesięciokrotnie większy robi aferę o ile? Kilka tysięcy?
Polacy, którzy chronili żydów podczas II wś ryzykując życiem, przewracają się teraz w grobach.
  • Odpowiedz
@Kaizerx: Oczywiście nie można generalizować, ale często tacy normalni muzułmanie po studiach z założoną rodziną przypominają sobie o swoim dziedzictwie biorą do ręki b--ń i strzelają do swoich chrześcijańskich kolegów i koleżanek. Ostatnio taki przypadek był w USA. Wszyscy byli wielce zaskoczeni.
  • Odpowiedz
@Kaizerx: Większość niemców też nie była za hitlerem, ale gdy przejął władzę ci "umiarkowani" jakoś się podporządkowali. I tłumaczenie było jedno- " Takie były rozkazy, my tylko wykonywaliśmy"
Myślisz że kogo Twoi koledzy muzułmanie posłuchają w kryzysowej sytuacji- Ciebie czy swoich braci w wierze ? (ರ_⊙)
  • Odpowiedz
Polacy, którzy chronili żydów podczas II wś ryzykując życiem, przewracają się teraz w grobach.

@terion: żydzi byli częścią naszego społeczeństwa i kultury. A ta banda terrorystów i p-------w nie jest.
  • Odpowiedz
ale często tacy normalni muzułmanie po studiach z założoną rodziną przypominają sobie o swoim dziedzictwie biorą do ręki b--ń i strzelają do swoich chrześcijańskich kolegów i koleżane

@detalite: Albo biali, heteroseksualni, katoliccy strażnicy więzienni
Tylko co właściwie z tego wynika?
Poza tym, że statystycznie przestępstwami zajmuje się częściej biedota, a nie lekarze czy programiści?
  • Odpowiedz
ale prawda jest taka że biały sie nie w--------a w powietrze w centrum europy

@d_____b: Twój post zasmucił IRA, ETA i Czerwone Brygady. ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz
@Kaizerx: Komentarz z jakiegoś portalu:

Pracowałem kiedyś w UK z chłopakiem z Pakistanu (taka była oficjalna wersja) Był miły, spokojny, małomówny i dosyć pracowity. Coś mi jednak nie pasowało, bo wyglądał trochę inaczej niż pozostali pakole w firmie. Dla mnie wyglądał jak Talib. Miał długie włosy, brodę i zawsze chodził w czapce. Bin Laden jak nic. Kiedyś w rozmowie podszedłem go trochę i wygadał się, że jednak jest z Afganistanu.
  • Odpowiedz