Wpis z mikrobloga

Ech ta wiara "prawactwa" w wolny rynek mnie zadziwia. Grunt to dopuścić do sprzedaży produkt, który jest szkodliwy i jego efekty będą widoczne pewnie po latach. Nieważne, niech każdy decyduje, nawet nieświadomie. Bo kto w końcu jest w stanie sprawdzić szkodliwość każdego produktu, który kupuje?

http://www.wykop.pl/link/3070925/to-nie-zart-ue-zakazala-sprzedazy-golonki-peklowanej/

#bekazprawakow #neuropa #zdrowie #technologia #wolnyrynek
  • 17
  • Odpowiedz
Grunt to dopuścić do sprzedaży produkt, który jest szkodliwy i jego efekty będą widoczne pewnie po latach.

@Big_Kahuna: Masz rację, produkty są zakazywane właśnie z troski o zdrowie obywateli. Dlatego właśnie sprzedaż papierosów jest nielegalna w całej UE.
  • Odpowiedz
@Big_Kahuna: to juz jest imho przesada. stad juz niedaleko do zakazu sprzedazy slodyczy, alkoholu, innych wedlin itp. (o potrawach smazonych w glebokim tluszczu nawet nie wspominam) jezeli juz mamy promowac zdrowe zywienie, to na pewno nie takimi zakazami.
  • Odpowiedz
  • 1
@paziu: lordowi odpowiedziałem zaczepnie na jego komentarz, nie zakażą papierosów i też nie jestem za tym, ale papierosy nie są niezbędne do życia, tak jak jedzenie. ktoś chce palić- jego wybór. ale jeśli wchodzisz do spożywczego, to chcesz tam kupić normalne jedzenie a nie szajs, prawda?
  • Odpowiedz
@Big_Kahuna: nie odnosilem sie do zadnej innej konwersacji. a to, co jest szajsem, a nie jedzeniem, jest bardzo nieprecyzyjne. ok, rozumiem, sol w nadmiarze jest szkodliwa - ale tak samo jest z cukrem, ktorego niektorzy pochlaniaja dziennie niewyobrazalne ilosci. dlaczego w przypadku slodyczy wystarczy zatem uczyc ludzi, zeby je ograniczali, a golonke i inne wyroby z wysoka zawartoscia soli trzeba od razu zakazac?
  • Odpowiedz
@Big_Kahuna: Po prostu chodzi o założenie, że państwo nie powinno decydować co jest złe a co dobre do jedzenia. Dzięki temu, że ludzie sami decydują co będą jeść bez zakazów państwa, stają się bardziej odpowiedzialni, a to się po czasie przekłada na całą gospodarkę.
  • Odpowiedz
babcia która jest mistrzynią w przyrządzaniu wpieprza ją praktycznie od dziecka a ma 83 lata i jakoś żyje i na razie ma się dobrze.


@Buckethead: a dziadek który palił całe życie i umarł w wieku 90 lat z przyczyn naturalnych jest dowodem na to, że papierosy nie są mocno rakotwócze?
  • Odpowiedz
Twoje argumenty są na poziomie pierwszo klasisty, chociaż tutaj częściowo ubliżam dzieciakom bo większość by spokojnie pojeła to czego Ty nie potrafisz swoją końską wydzieliną zamiast mózgu - pojąć.

@Buckethead: całkiem mocne słowa jak na typa, który swoją argumentację oparł na dowodzie anegdotycznym.
  • Odpowiedz
  • 1
@paziu: ale oni jej nie peklują zwykłą solą kuchenną, gdyby tak było, to nikt by się nie czepiał. azotyn sodu jest szkodliwy już w bardzo małych ilościach i poza tym, że mięso może leżeć tygodniami nie spełnia żadnej innej funkcji.
  • Odpowiedz
@Big_Kahuna: Wolny rynek działałby sprawnie gdyby każdy miał pełny dostęp do informacji. A tak nie jest. Noble z ekonomi dostają w ostatnich latach osoby, które właśnie wytykają te wady liberalizmu.
  • Odpowiedz