Wpis z mikrobloga

Mirki wielkimi krokami nadchodzi wiosna więc człowieka nachodzą myśli, żeby może troszkę podszlifować swoje ciało. W tym celu myślałem, żeby zacząć biegać. Na pewno jest wśród Was wielu biegaczy. Pomoglibyście z doborem sprzętu na początek? I doradzilibyście jak zacząć biegać? Wiem, że muszę zacząć od marszobiegów, bo jestem zbyt ciężki i mógłbym sobie poniszczyć stawy. Tak mówił pan w sklepie z butami do biegania ;) Pomożecie?
#bieganie #sport #biegajzwykopem #pytanie
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mediomilano: w kwestii butów najlepiej podpytać się typowo w sklepach biegowych, czasami mają bieżnie i mogą zobaczyć jak stawiasz stopę i dobrać do tego buty. Zacznij jak radziła Pani od marszobiegów, powolutku zwiększając obciążenie. Najlepiej biegaj po miękkim podłożu, ale równym, abyś nie powykręcał sobie stawów.
  • Odpowiedz
@mediomilano: Przejdź się do Decathlonu/Lidla i kup sobie na początek jakieś buty za 150-200 lub mniej.Nie patrz na żadne supinacje/pronacje,po prostu kup normalne.Przymierz je sobie w sklepie i przebiegnij się chwile(tylko niech to będzie po południu wtedy stopy będą już troche opuchnięte) i myślę,że dopiero po "przebiegnięciu" pierwszej pary możesz wybierać w droższych modelach.W moim przypadku zacząłem od codziennego biegu co skończyło się lekką kontuzją,więc zmieniłem na bieganie co drugi
  • Odpowiedz
@mediomilano: idz do decathlonu, kup najtańsze spodenki i koszulkę techniczną (ofc jak chcesz, bo możesz zacząć bez tego). Na startowe buty polecam jakiś podstawowy model Kalenji z decathlonu albo Crivita z Lidla. Nie ma sensu przepłacać, a na pół roku-rok dadzą radę. Jak uznasz, że będziesz już biegał na pewno wtedy poinwestujesz. Ofc możesz też kupić buty i ubrania za 2k , kto bogatemu zabroni :D
  • Odpowiedz