Wpis z mikrobloga

#symfony #symfony2 #php
Jak wstrzyknąć jakieś EntityRepository do kontrolera?

Nie chciałbym używać lokalizatora w kontrolerze, bo to mało eleganckie rozwiązanie - nawet IDE się gubi i nie podpowiada metod.
  • 25
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

$this->getDoctrine()->getRepository("")

@Klopsztanga: Mało eleganckie, bo IDE nie wie nawet co dostaje spowrotem - no bo w sumie skąd?

Po 1 zmień IDE na PHPStorma + Symfony 2 addon

@Klopsztanga: Myślałem o tym. Pomijając, że musiał bym przekonać górę do zakupu, to... Kurde, szkoda się zamykać technologicznie. Chociaż nie powiem, Storma szanuję.
  • Odpowiedz
@anonim1133: Panie Anonimku :) To nie prawda że

$this->getDoctrine()->getRepository("")

Jest mało eleganckie. Ba, jest piękne, cudowne. Sprawdź czy Netbeans teraz nie ma jakiegoś pluginu do sf. Jesli nie, to na prawdę polecam przejście na storma, bo chcąc nie chcąc to jest piękne IDE ;)

Ale jeśli twoja firma nie może to zawsze ci pozostaje wpisywać makro /** nad zmienną , przez co pojawi się takie cudo jak w załączniku. Mikro
K.....a - @anonim1133: Panie Anonimku :) To nie prawda że
 $this->getDoctrine()->getR...

źródło: comment_WuaB4eMjQS0WzegozxwH3iu4RUEIldNN.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@anonim1133: phpstorm + plugin z symfony do phpstorma, poza tym wstrzykiwanie to głupota bo one nie siedzą w di a w faktorii, strasznie brzydko by wyglądało takie wstrzykiwanie

PS. Jeśli masz route typu:

/product/1
I chcesz w kontrolerze mieć już produkt o klasie Product to wystarczy ze w
  • Odpowiedz
Ale jeśli twoja firma nie może to zawsze ci pozostaje wpisywać makro /** nad zmienną , przez co pojawi się takie cudo jak w załączniku. Mikro komentarz, w który definiujesz typ zmiennej. Dzięki temu IDE już łapie co to za zmienna i może ci pomóc w podpowiedziach.

@Klopsztanga: Patrz, głupi ja. Próbowałem... Próbowałem mu podpowiadać, ale w inny sposób. Nie pomyślałem o tym, dzięki :)

Netbeans ma plugin do SF
  • Odpowiedz
@Klopsztanga: Wiem, miałem kiedyś studencką licencję, bawiłem się nim trochę. Zdaję sobie sprawę tylko z części wspaniałości jakie oferuje, bo wszystkich nie sposób wykorzystać nawet :D
  • Odpowiedz
@Jurigag: tak , co do autopobrania z bazy entity to tak. Ale nie polecam , bo przewaznie produkt ma powiązania z zdjeciami, z komentarzami z innymi gównami które trzeba pobrac z produktem ;) Osobiscie malo kiedy z tego korzystam, tylko po to by liczbe sql zredukować ;)
  • Odpowiedz
@Klopsztanga: przecież można tam dodać aby wołało metodę z konkretnego repoztorium :P dzięki czemu w repo mozemy mieć metodkę która pobiera od razu tam z dodatkowymi rzeczami obiekt :P @anonim1133:
jeśli korzytasz z mysql to po prostu odpal wbudowany result cache query w mysql, nie wiem po co się męczyć w cache w symfony xD zero konfigurowania i działa i w 80% przypadków wystarczy - a no chyba
  • Odpowiedz