Aktywne Wpisy
maxciekpl +402
Iudex +143
I'm out. Wrzuciłem wczoraj zdjęcie pięknej kamienicy we #wroclaw, której mur pobazgrano sprayem i post został skasowany przez moderację. Mam wrażenie, że ktoś tu nawet nie rozumie własnego regulaminu. Napisałem co sądzę o takich ludziach, a post poleciał ponieważ zdaniem moderacji jest to "atak personalny".
Po mojemu atak personalny dotyczy KONKRETNEJ osoby. Jeśli moderator wie jaka osoba odpowiada za ten napis na murze, to chętnie się dowiem. A jeśli
Po mojemu atak personalny dotyczy KONKRETNEJ osoby. Jeśli moderator wie jaka osoba odpowiada za ten napis na murze, to chętnie się dowiem. A jeśli
1980 r.
W szczycie pracowało w niej około 100 tysięcy górników i garimpeiros. W skandalicznych warunkach, w których kwitła p-----c, śmierć i p---------a.
Na dole kamieniołomu napełniano worki o wadze od 30 do 60 kilogramów, a następnie worki te wynosiło się na wysokość około 400 metrów na drewnianych drabinkach, gdzie urobek był przemywany.
Średnio pracownicy dostawali 20 centów za każdy worek, jeśli złoto się w nim znajdowało.
Tysiące nieletnich dziewcząt sprzedających swoje wdzięki za kilka ziaren złota, oraz 60-80 morderstw co miesiąc, to nieodłączny obraz towarzyszący gorączce złota.
Foto 1
Foto 2
Foto 3
Foto 4
#historia #fotohistoria #brazylia #goraczkazlota
@Nebayh: https://vimeo.com/22980117
Kopalnia zamknięta w 1986. Oficjalne wydobycie na poziomie 44,5 Mg, Nieoficjalne 360 Mg. Nieźle.
Przecież to dwa, trzy dziennie..
@Lysy_i_slepy: ja tak samo.
Zwykłe liny i bloczki i byłoby to 100 razy efektywniejsze. Przecież to było 30-40 lat temu. No kurna...
Podstawowe maszyny proste znane od starożytności...