Wpis z mikrobloga

Mirasy co może być przyczyną przegrzewającego się WiFi?
Na początku myślałem że to przez adapter micro USB, ale dla pewności sprawdziłem na tym samy WiFi, ( działające bez problemu na RPi2) wpięte w huba. Jednak po minucie temperatura zaczęła robić papu z WiFi.

Oczywiście wszysko kupione na #chinskiecuda
USB WiFi
Adapter micro USB
Adapter USB

#raspberrypi #itemyzchin
jacor - Mirasy co może być przyczyną przegrzewającego się WiFi?
Na początku myślałem...

źródło: comment_k3eZH43tAyfmY7vzH3wxNb1igvj44fwZ.jpg

Pobierz
  • 11
@l0stfake7: Po podpięciu wszystko pięknie ładnie, przydziela IP, ping leci, ale w trakcie zainstalowania czegokolwiek bądź zaktualizowania systemu malinka wiesza się. Ktoś już to wcześniej pisał o tym problemie na miko, ale było to dość dawno więc ciężko będzie to odnaleźć.

@qzer: Wydaje mi się ze to będzie najlesze rozwiązanie, żęby nie póścić chaty z dymem ;)
@thevion: Zależy, o którą sytuację Ci chodzi?
Jak podłączałem kabel RJ-45 to problem występował bez względu na to czy hub był zasilany przez dodatkowy port lub zasilała go wyłącznie malina.
Co do wpiętego WiFi w huba nie podłączałem go do zasilania, bo pewnie WiFi szybko włączyłoby funkcję świecenia.( ͡º ͜ʖ͡º)
@jacor: te adaptery mają taką budowę ze zaraz pod blachą od gniazda USB jest przylutowany wysoki kondensator oczywiście bez żadnej izolacji. Jak wlozysz adapter do ciasnego gniazda USB to obudowa dotyka do kondensatora i robi zwarcie na zasilaniu. Rozwiązanie: otworzyć to cudo i nakleić np kawałek izolacji na kondensator.
@jacor: problemy z zawieszaniem się maliny powoduje brak zasilania huba. Ten sam problem występował na PiZero znajomego. Po dostarczeniu dodatkowego zasilania problem powinien zniknąć