Wpis z mikrobloga

Od miesiaca systematycznie ucze sie #programowanie w #python i podoba mi sie coraz bardziej. Nie mialem wczesniej zadnej stycznosci z programowaniem, jestem po anglistyce bez wiekszej wiedzy matematycznej, informatycznej itp. Jesli ktos rowniez sie uczy od podstaw to zapraszam do kontaktu, uczyc sie razem bedzie razniej. Byc moze ktos sie zastanawia czy zaczac, moge polecic materialy, ktore mi podpasowaly.
  • 19
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mrblue: I jak Ci idzie? Ja przede wszystkim chciałem sobie ułatwić trochę pracę bo czasem wykonuję monotonne zadania na komputerze (np. zmienianie cen w cennikach itp.). Znalazłem stronkę automatetheboringstuff.com, która opisuje, jak zautomatyzować nudne zadania w pracy i daje mi to sporą motywację;)
  • Odpowiedz
@Dabrus: Ja, w ramach wychodzenia z depresji, postanowiłem coś ze sobą zrobić i znaleźć hobby, a że wszyscy na mirko proponują programowanie to też chcę zacząć. Z matmy to ze studiów tyle wiem co z etrapeza przerobiłem.

Przeczytałem, że python to dość prosty język do ogarnięcia i też chcę się pouczyć. Nie wiem nic o programowaniu, nigdy nie miałem z tym styczności.

Jak macie jakieś info jak w ogóle się
  • Odpowiedz
@01ab: zacząłem od filmików "Python Beginner Tutorial 1 (For Absolute Beginners)", aby zobaczyć z czym to się w ogóle je. Spodobało mi się. Logiczne i sensowne. Potem zacząłem się zastanawiać, że przecież komputer to potężne narzędzie a ja go używam jak zwykły Janusz, czyli klikam i pół dnia w robocie mi schodzi na głupich zadaniach. Moim celem jest napisanie kilku prostych programów, które ułatwią mi pracę. Idealne do tego jest
  • Odpowiedz
@Dabrus: Siemka. Ja też się uczę od pewnego czasu. Niestety idzie powoli, bo praca, rodzina itd. i mało na to mam czasu.

Ja osobiście zacząłem od coursera i codeacademy. Polecam zwłaszcza to pierwsze. Quizzy i zadania na poszczególne tygodnie sprawiają, że traktujesz to trochę jak szkołę co pomaga w motywacji. ( ͡° ͜ʖ ͡°) Do tego filmy instruktażowe i fajnie prowadzone "wykłady".
Ostatnio przerabiałem sobie tutoriale
  • Odpowiedz
@max1983: Też zacząłem od codeacademy, mieszając to z automatetheboringstuff. Jednak brak czasu powoduje, że postępy są powolne. W codeacademy doszedłem do ćwiczeń i jednak zapominam początkowe tematy. 2-3 godziny dziennie to trochę mało. Póki co nie tracę zapału.
  • Odpowiedz
@max1983: 2-3 godziny jak się uda, ale zaczynając najwczesniej o 20.00. Czasem jakiś mecz jeszcze chce się oglądać. I tak idzie powoli z tym pythonem.
  • Odpowiedz