Wpis z mikrobloga

Jestem na 2 roku studiów na kierunku Automatyka i Robotyka. Czego poza normalnym tokiem nauki na studiach powinnienem się uczyć? Jakieś kursy które mogę zrobić w trakcie studiów? mogą być oczywiście płatne. Jakiego języka najlepiej sie uczyć jako drugiego? Angielski umiem biegle. Ktoś z doświadczeniem w branży mógłby pomóc. #automatyka #studbaza
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Maxxer: hmmm jeżeli chcesz wejść w ten zawód to popatrz sobie na ogłoszenia o pracę, kogo poszukują i z jakimi umiejętnościami - to może pomóc
  • Odpowiedz
@Maxxer: Nie wiadomo jak cię drogi poniosą, ale jeśli masz zamiar pracować w zawodzie to stawiałbym na niemiecki. Duża część urządzeń automatyki, sterowników czy całych linii produkcyjnych pochodzi zza Odry. W przypadku pracy jako integrator to oprócz całego świata do zwiedzania, jest bardzo prawdopodobne że odwiedzisz Niemcy. Jeszcze pozostaje kwestia niemieckich firm, albo firm które europejską siedzibę mają w niemczech, którzy też miło widzą niemiecki.
  • Odpowiedz
Jestem na 2 roku studiów na kierunku Automatyka i Robotyka

@Maxxer: To tak jak ja, tylko u mnie jest specjalizacja w kierunku CNC i w ogóle wydział nie wykłada typowej automatyki (w zasadzie mam wszystkiego po trochu, a wiadomo że jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego).
Niemiecki, sterowniki PLC, uprawnienia SEP, a na własną rękę to Arduino, drony i drukarki 3D, programowanie w C i C++, ten
S.....r - > Jestem na 2 roku studiów na kierunku Automatyka i Robotyka

@Maxxer: To...
  • Odpowiedz
@Maxxer: jeśli chodzi o języki obce to na pewno angielski i niemiecki. Popracuj nad słownictwem technicznym, żebyś mógł przekazać szczegółowe informacje. Po drugie co byś chciał robić po studiach? Praca jako integrator, UR, programista ? Jeśli chcesz o coś zapytać to pisz na PW
  • Odpowiedz
@Maxxer: Zdecydowanie niemiecki. Masa sprzętu jest dostarczana przez niemieckie firmy. Z drugiej strony jednak oni zazwyczaj znają angielski. Co do nauki- jeśli masz możliwość to liźnij praktyki ile się da. Jeśli nie masz jeszcze możliwości to poczytaj o urządzeniach z którymi się spotkasz na pierwszej linii frontu :) Czyli silniki, falowniki, sterowniki- to jest wszędzie...Oczywiście od strony praktycznej (np.algorytmy/ tryby pracy najczęściej stosowane w falownikach).
Na ostatnim roku zrób tzw.
  • Odpowiedz