@m4tus: teraz to mogę i twoją sąsiadkę podglądać :D @jaywalker: 8"- 20 kg, 14"-61 kg. Sybte spokojnie przenosiłem bez rozkładania tuby od montażu, w tym do dźwignięcia montażu potrzebne są dwie osoby bo nie ma jak złapać, bo jest bardzo szeroki. @StinkyWinky: jeżeli miałbyś obserwować nią nie z balkonu metr na metr, to najlepszy sprzęt na początek według mnie. Sam od niej zaczynałem, jedyne co to
@AstroMat: O, i zdjęcie mojego autorstwa na kalendarzu ( ͡°͜ʖ͡°) Gratuluję zakupu i życzę dużo wytrwałości w przenoszeniu tylu kilogramów. Ja mieszkam na trzecim piętrze w bloku bez windy i przez ponad rok posiadania 40-kilogramowego SCT wynosiłem go może z 8-10 razy. Zazwyczaj rozstawiam na balkonie.
@StinkyWinky: Do aparatu (lustrzanki) w miejsce obiektywu trzeba przypiąć adapter na gwint T-2, do którego następnie dokręca się przejściówkę na standard 1,25" lub 2" (tzw. nose piece). W takiej konfiguracji aparat można podpiąć do dowolnego amatorskiego teleskopu.
@krawat prosiłeś, żeby zawołać jak kupię :)
#astronomia #kosmos #chwalesie #obserwacjeastronomiczne #teleskop
@jaywalker: 8"- 20 kg, 14"-61 kg. Sybte spokojnie przenosiłem bez rozkładania tuby od montażu, w tym do dźwignięcia montażu potrzebne są dwie osoby bo nie ma jak złapać, bo jest bardzo szeroki.
@StinkyWinky: jeżeli miałbyś obserwować nią nie z balkonu metr na metr, to najlepszy sprzęt na początek według mnie. Sam od niej zaczynałem, jedyne co to
Gratuluję zakupu i życzę dużo wytrwałości w przenoszeniu tylu kilogramów. Ja mieszkam na trzecim piętrze w bloku bez windy i przez ponad rok posiadania 40-kilogramowego SCT wynosiłem go może z 8-10 razy. Zazwyczaj rozstawiam na balkonie.