Wpis z mikrobloga

@AstroMat: Super sprawa mireczku, gratuluję hobby. Za malucha zawsze chciałem mieć taki mały teleskop, ale że mieszkam w dużym mieście to i tak bym wuja widział ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz
@AstroMat: yeeeeah, gratki :D będzie dawać fantastyczne obrazy :) jakie masz okulary do niego?
@dzangyl: to samo mu mówiłem, nawet lżejszy by można dorwać bo kratownicowy 16" to ~6k ;) ale o że można by było dołożyć 2" kolega @AstroMat się przekona w ciągu najbliższego roku :D
@wonsz_smieszek: zaskakująco dobrze trzymają kolimację te teleskopy.
  • Odpowiedz
@wonsz_smieszek: tak, z 16" wiele razy, w obserwatorium którym po części się zajmuję. Ja mam 15" kratownicowy (Taurus polskiej produkcji). 16-calowa Synta to monstrum, wozić można ale ech, masakra. Wielkie to, ciężkie i nieporęczne. Za to mój Taurus- wchodzi do bagażnika. Kratownica górą :)
@AstroMat: ESy mogą nie dać rady w tak jasnym teleskopie, daj znać jak pracują. U mnie (f/4.3) jest dość duża kaszana na brzegach, LVW za to
  • Odpowiedz
  • 0
@Chet_Sidney: nie muszę szukać, mam na wyciągnięcie ręki ( ͡° ͜ʖ ͡°) za to ty mirku nie przejmuj się "szukajcie a znajdziecie", kiedyś na pewno się znajdzie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
Mam Synte 8 i wszyscy mówią, że to wielka krowa. 14" to dopiero potwór. Życzę czystego nieba, ostatnio kiepsko z tym ;)
  • Odpowiedz