Wpis z mikrobloga

@Fusofuso: ogólnie rzecz ujmując, nie chodzi o rtęć. Do hodowli łososia zużywa się ogromne ilości antybiotyków, to raz ( dość szkodliwe ). Dwa, łosoś jest tłustą rybą - niebezpieczne toksyny odkładają się w tłuszczu, im bardziej tłusta ryba, tym więcej syfu można w niej znaleźć.
Zawierają one od cholery dioksyn ( infografika pokazywana w wielu miejscach, które są uznane za rakotwórcze i toksyczne (ok, jest to przedmiotem sporów naukowców, ale
Pobierz
źródło: comment_2ql2MS6rFj9PLneya4yGUVxHX0uxMsE2.jpg
Jeszcze jedno - według moich znajomych, którzy uciekli do Stanów i mieli okazję spróbować łososia z Alaski, jest on 100x lepszy smakowo ;)
@Fusofuso: z reguły jadam dorsza, pstrąga, tuńczyka i od czasu do czasu łososia i mintaja ( ze świadomością że mintaj jest prawie tak brudny jak łosoś.. :/ )
@nocnica: tak jak wszystkie ryby hodowlane. Niemniej, chyba nie ma bardziej szkodliwej ryby od łososia norwerskiego. Jeśli znacie coś gorszego ( może poza pangą i innymi rybami hodowanymi w chinach w ściekach ) to dajcie znać, warto się kształcić :)
Pamiętam że oglądałem coś o indyjskich hodowlach ryb, które nie są w ogóle kontrolowane.. Ale nie pamiętam o czym to było :P