Wpis z mikrobloga

• 2
@rskk: blackbox whitebox testing. co powinno sie znajdowac w zgloszeniu bledu. przykladowy formularz rejestracji konta - jakbys przetestowal. albo taka p------a jak cechy dobrego testera
  • Odpowiedz
jak przetestować długopis

@rskk: jakbym usłyszał takie pytanie to bym podziękował i wyszedł.

Jak jesteś zielonka to pewnie podstawy teorii testu. Jak napisałeś że umiesz programować w czymś to pewnie jakieś proste pytanie o
  • Odpowiedz
@rzet: akurat chyba na wszystkich rozmowach na testera (czy automat czy manual) jest pytanie o to jak przetestujesz długopis czy tam stolik. To samo chyba na każde stanowisko jest żeby powiedzieć parę zdań o swoim hobby po angielsku.
  • Odpowiedz
@rzet: Chodziłem na rozmowy ale na programistę nie testera. A o długopisie/stoliku to wiem od znajomych, że to pytanie w rekrutacji na testera pada w 10/10 rozmowach.
  • Odpowiedz
@rskk: dostałam na jednej rozmowie pytanie jak przetestować bankomat;)
a po angielsku miałam powiedzieć dlaczego chcę zmienić pracę.
ale generalnie zawsze sporo o teorii testowania jak ktoś wyżej wspomniał.
  • Odpowiedz
@rskk: nie, nie pada.

Generalnie to co wyżej pls IMHO najważniejsze (ja o to pytałem zawsze prowadzac rozmowy): Pytają Cię o poprzednie prace, projekty, opowiadasz opowiadasz i nagle pada pytanie: A dlaczego tak robiles a nie inaczej? A czemu tym a nie tym? Generalnie tool/framework/metoda klikania/cokolwiek nie ma znaczenia, wazne jest czym tester sie kierował podejmujac taka a nie inna decyzje i czy znał konsekwencje swoich wyborów.
  • Odpowiedz
@kater: @test_user: @E_v_e_l: @rzet: @MaksymMaksymowicz: O nic o czym wspomnieliście mnie nie pytali. Praktycznie zero teorii, sama praktyka. Miałem napisać mały skrypt do przetestowania formularza w Selenium, opisać jak zabrałbym się do przetestowania apki mobilnej na wszystkich możliwych urządzeniach. Po angielsku opowiedzieć o bugu który znalazłem. No i pierdoły w stylu czemu testowanie a nie programowanie itd.
  • Odpowiedz
@rskk: Ja w piątek mam rozmowę na automatyk/selenium. Podrzucę o co tam pytali. Na wstępnej rozmowie telefonicznej pytali o to co robiłem w poprzedniej pracy, jakie narzędzie używałem i skąd się uczę. Też czasami pada pytanie czy pracowałem z dokumentacją.
  • Odpowiedz
@rzet: No dla mnie też trochę dziwne, że takie zadanie na manuala dali ale w sumie miałem w CV podstawową znajomość Selenium Webdriver. W każdym razie nie miałem z tym żadnego problemu.
  • Odpowiedz