Ciekawe jak długo jeszcze ludzie będą wierzyć w mity odnośnie samochodów elektrycznych. Pieknie zakrecono korbom u Polakow. Chociaz i tak jest postep bo juz nie robia na nikim wrazenia “samochod sie spalil, pewnie elektryk”
Mam na mysli mity, bo zdaje sobie sprawe z oczywistych wad, ale nie wiem dlaczego ludzie mysla ze wspolczesny elektryk to sie laduje 30minut po przejechaniu 200km, gdzie tak naprawde wystarczy 15minut po 400km… i masz kolejne 300km.
@KRogala2512: Akademia chłopskiego rozumu w narodzie silna. Sam się waham obecnie nad kolejną skomplikowaną spalinowką a elektrykiem. Głównie jeżdżę po mieście, raz na parę tygodni trasa 400km, ale z długą przerwą po środku to by sobie naładował. A daleko i tak śmigam pociągami.
@AnalLog: no jak chcesz to moge Ci rozwiać wątpliwości bo juz przejechalem elektrykiem prawie 100kkm i to glownie po Polsce i tez taka trasę robie zazwyczaj;)
@AnalLog: pociągami ? Większość połączeń to g---o, nie da się prawie nigdzie dojechać. Właśnie sprawdzałam jak by tutaj dojechać sobie pociągiem w sobotę do Jawora z Wrocławia. Wrocław taki duży HUB pasażerski, normalnie człowiek by sobie pomyślał, że stąd to można wszędzie dojechać. Ale nie do Jawora trzeba zrobić przesiadkę w Jaworzynie Śląskiej, a żeby wrócić muszę zrobić przesiadkę w Legnicy. I niby spoko, ale na przesiadkę mam 6 minut.
@KRogala2512: takie rzeczy naprawia się wymianą pokoleń, głupie przekonania umrą dopiero razem z ludźmi którzy je sobie wyrobili. Jak ktoś "wychował się" na starym wolnossącym silniku, to dzisiaj nawet downsizingowe turbo go uwiera. Większość argumentów chybiona, niektóre trafione ale w bardzo konkretnym przypadku, a nie ogółem.
Tutaj zaś sytuacja jest jeszcze trudniejsza, bo przejście z ropy na napęd elektryczny to nie facelifting. To zupełnie nowa generacja.
@KRogala2512: tylko samochody z duzymi batariami tak naladujesz nowy citroen e-c3. tez go naladujesz w ten sposob? no nie, wlasnie 200km w pol godziny bedziesz ladowal
@KRogala2512: jakis czas temu zrobilem sobie taki rachunek sumienia, widzac, ze sasiedzi jeden za drugim zmieniaja spalinowe auto na samochod elektryczny. Oczywiscie, pomijajac glupkowate jojczenie januszy.
- czy ja tak naprawde jezdze na strzala niewiadomo jak dlugie trasy? NIE, jak ponad 1000 km to lece samolotem i mam swiety spokoj. Podladowanie 2-3 razy to zaden kosmos, mozna sobie chwile odetchnac i poczytac ksiazke czy tam cos zjesc na spokojnie. - czy na
tak tak. "samochod do miasta" i tym podobne p---------e marketingowe. tym czasem po miastach smigaja zdecydowanie nie miejskie 5-metrowe suvy, tak jak po ekspresowkach tez jezdza autka rozmiarow polo. ludzie jezdza tym na co ich stac. tak samo ktos nie ma rodziny to nie kupi duzego auta zeby wozic powietrze.
wiesz ze mam racje ze male auta maja male baterie i sie sie wolna laduja, ale po prostu bedziesz
@KRogala2512: ja często słyszę to że przy 140 - 160 km/h spalanie elektryka jest wysokie i dlatego na autostradach ciągną się 90 za tirami. Prawda to czy nie? Ile wynosi spalanie przy wyższej prędkości?
@Argonzz: tak, powyzej 140 spalanie jest duze, ja jezdze 140 na autopilocie bo wiecej autopilot nie pozwala, zuzycie od 18kwh latem do prawie 25 przy mrozie -20C, bateria ma 78kwh.
Predkosc ma glowne znaczenie w zasiegu elektrykow. Poszukaj w internecie to tam sa krzywe zuzycia energii. Nie robilem dluzszych odcinkow predkoscia powyzej 140, bo mi sie nie chcialo jechac bez autopilota, wiec nie podpowiem.
@KRogala2512: Dla mnie najśmieszniejsze jest to jak ludzie porównują 600 konnego elektryka do 90 konnego diesla i mówią, że hurr durr diesel przejedzie 1000 km na jednym baku xD Ciekawe czemu nie porównają do 600 konnego auta spalinowego, które będzie się tankowało częściej niż niejeden nowy elektryk ( ͡°͜ʖ͡°)
Mam na mysli mity, bo zdaje sobie sprawe z oczywistych wad, ale nie wiem dlaczego ludzie mysla ze wspolczesny elektryk to sie laduje 30minut po przejechaniu 200km, gdzie tak naprawde wystarczy 15minut po 400km… i masz kolejne 300km.
#samochody #motoryzacja #paliwo
Ale to dobrze dobrze :)
Tutaj zaś sytuacja jest jeszcze trudniejsza, bo przejście z ropy na napęd elektryczny to nie facelifting. To zupełnie nowa generacja.
Głupie instynkty można jednak
@AnalLog: Co oznacza skomplikowaną spalinówkę?
@AnalLog: skoro spalinówki są takie "skomplikowane", to elektryki są tańsze od nich o co najmniej połowę, prawda? Prawda...?
@KRogala2512:
tylko samochody z duzymi batariami tak naladujesz
nowy citroen e-c3. tez go naladujesz w ten sposob? no nie, wlasnie 200km w pol godziny bedziesz ladowal
- czy ja tak naprawde jezdze na strzala niewiadomo jak dlugie trasy? NIE, jak ponad 1000 km to lece samolotem i mam swiety spokoj. Podladowanie 2-3 razy to zaden kosmos, mozna sobie chwile odetchnac i poczytac ksiazke czy tam cos zjesc na spokojnie.
- czy na
W trase w Polsce to nawet Tesli stnadsrd rangę bym nie polecal.
tak tak. "samochod do miasta" i tym podobne p---------e marketingowe. tym czasem po miastach smigaja zdecydowanie nie miejskie 5-metrowe suvy, tak jak po ekspresowkach tez jezdza autka rozmiarow polo. ludzie jezdza tym na co ich stac. tak samo ktos nie ma rodziny to nie kupi duzego auta zeby wozic powietrze.
wiesz ze mam racje ze male auta maja male baterie i sie sie wolna laduja, ale po prostu bedziesz
Predkosc ma glowne znaczenie w zasiegu elektrykow. Poszukaj w internecie to tam sa krzywe zuzycia energii. Nie robilem dluzszych odcinkow predkoscia powyzej 140, bo mi sie nie chcialo jechac bez autopilota, wiec nie podpowiem.
Pamietaj tez ze tesla jest jednym
@KRogala2512: Zgadzam się. Ładują się 20 minut i da się przejechać 250 km.