Wpis z mikrobloga

Siema mirki z #elektronikadiy, chcę sobie zrobić #oswietlenie #led wnętrza szafy - profile z taśmą led. Jaki rodzaj taśmy (SMD 3528, 5050, 2835) do poniższych zastosowań, taśma będzie poziomo na całej długości:
- szafa z wieszkami 2m wys
- półki 40cm wys
A może zamiast taśmy dać power ledy? Jeżeli tak, to ile W/m?
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@grajlord: 2835 da Ci za mocne światło, chyba, że o takie Ci chodzi. Moim zdaniem wystarczy Ci w zupełności 3528(22zł x5m u nas, tańsza, badziewiak - 17zł).

Dokup do tego profil, żeby chronić taśmę(nie polecam stosowania taśm "gołych" - przepalają się, łatwo je uszkodzić i brzydko to w sumie wygląda). I jakiś włącznik na ruch (mamy też bezpośrednio szafkowe).
  • Odpowiedz
@grajlord: Temat wałkowany tysiące razy, użyj opcji szukaj.

Zamykam.

---------------------------------------------------------------
Piratom radiowym
  • Odpowiedz
@Saute: Dzieki, a masz doswiadczenia z ledami z alie? Od majfrenda 2835 ksztuje 1/2 tego co 3528 z allegro.
Profile led dam skosne, zeby nie bilo w oczy po otwarciu szafy.
  • Odpowiedz
@grajlord: 90% artykułów LED takich jak taśmy, żarówki, włączniki czy zasilacze - to są rzeczy z Chin, bo tam najtaniej to wyprodukować i jest to na przyzwoitym poziomie zrobione.

Nie orientuję się po ile u majfrendów są bezpośrednio taśmy, też nie masz pewności jak taśma jest wykonana(np. 3528 w droższej wersji mamy wykonaną niemal 100 razy lepiej niż w tańszej, jest m.in na podwójnym podkładzie zrobiona), moim zdaniem wielkiej róznicy
  • Odpowiedz
@grajlord: Ja też kombinuję sobie światełko w łazience, 3 takie plafony: http://allegro.pl/panel-sufitowy-plafon-led-okragly-slim-12w-dzienna-i5731623559.html fajne bo mieszczą się w grubości g/k, najprostszy czujnik ruchu + czujnik światła no i arduino :)

Już sobie napisałem program, który robi ładny fade-in, fade-out, jeszcze dorobię trigger do światła (łazienka jest dobrze oświetlona do godziny 11 i wtedy nie trzeba). Niestety największa wada takie oświetlenia to czujnik ruchu :( Tam powinien być "czujnik obecności" a nie
  • Odpowiedz