Wpis z mikrobloga

Jak to jest z folią aluminiową? Chcę żeby jedzonko dłużej było ciepłe, wtedy od środka daje matową czy błyszczącą stronę?
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@crab_nebula: Tak, dlatego sami jej producenci piszą o takich jej właściwościach. Mistyfikacja. Folia nrc działa dokładnie tak samo tyle, że jest grubsza i ma jedną strone złotą, żeby było łatwiej rozpoznać
  • Odpowiedz
@crab_nebula: Pieke bardzo często czy to ciasta czy chleb/bułki. W 50% na amelinum, jak owiniesz błyszczącą to sie nie upiecze i przywrze tak, że nie oderwiesz, jak owiniesz matową to sie upiecze i odejdzie spokojnie. Mirko uczy.
  • Odpowiedz
  • 17
@Jestem_Tutaj: z tego co wiem, to różnica w teksturze jest tylko i wyłącznie wynikiem procesu produkcji, nie wpływa w żaden sposób na warunki żadnej ze stron :)
  • Odpowiedz
@crab_nebula: Przy folii NRC to też mit.

Zastanów się, jak owiniesz kogoś szczelnie folią nie przepuszczającą powietrza w upalny dzień, to zrobi mu się chłodniej nawet jak ta folia odbija światło? ;)
  • Odpowiedz
@Jestem_Tutaj: Jest to praktycznie obojętne - po pierwsze ilość ciepła oddawanego przez promieniowanie jest bardzo mała w stosunku do innych sposobów wymiany (konwekcja i przewodzenie) i po drugie - "Współczynnik odbicia jasnej folii aluminiowej wynosi 88%, podczas gdy folii matowej około 80%."
To, że folia jest z jednej strony matowa, z drugiej błyszcząca to efekt procesu produkcyjnego, tak jak już tutaj pisali inni.
  • Odpowiedz