Aktywne Wpisy
Tyrande +23
Pytanko. Pracuje hybrydowo. Na służbowym laptopie mam maila że komputer potrzebuje manualnego restartu do aktualizacji i to parę godzin potrwa.
W mailu jest informacja, żeby najlepiej odpalić ręcznie aktualizację w nocy.
Czy firma może ode mnie wymagać włączania laptopa poza godzinami pracy?
#pracbaza #korpo #pytanie #praca
W mailu jest informacja, żeby najlepiej odpalić ręcznie aktualizację w nocy.
Czy firma może ode mnie wymagać włączania laptopa poza godzinami pracy?
#pracbaza #korpo #pytanie #praca
xiv7 +54
Ciekawostka: tak w roku 2050 będą wyglądać flagi stanowe Polski, Niemiec czy Francji jak Unia zmieni się już w Stany Zjednoczone Europy, mocarstwo światowe zapewniające bezpieczeństwo i komfort życia, nie jakieś romantyczne mity o podzielonym kontynencie bo przodkowie 500 lat temu tak żyli to my też musimy mimo że to nie daje nic w praktyce, a co więcej prowadzi do wojen. Ciekawe kto wtedy będzie u nas gubernatorem a kto będzie we
#druk3d #elektronika #elektronikadiy #3dprinting
Jak mnie denerwują takie pytania. Zajrzyj w tag i się zorientuj...
@FlameRunner To że mogą być cholernie słabe czy cholernie dobre to ja wiem. Zazwyczaj w drukarkach są silniki z 7.5 stopnia na krok i jestem ciekaw jaką dokładność na takim czymś można uzyskać. A po drugie już chyba pół internetu przekopałem i jakoś nie widziałem żeby ludzie stosowali silniki z drukarek jakie ja mam i jestem ciekaw opinii innych. W załączniku silniki które aktualnie udało mi
Pewnie, da się zrobić drukarkę 3D napędzaną takimi silniczkami, ale to jakbyś wstawił do czołgu silnik od malucha. Da się? Da się. Może nawet jeździć będzie jak dobierzesz dobre przełożenie. No ale...
Miałem jakiś czas temu kilka lub kilkanaście (nie pamiętam) sztuk silniczków podobnych do tych Twoich,
Jeśli jednak chodzi o naukę i zabawę, to w sumie czemu nie?
Takimi silniczkami nie osiągniesz zadowalających przyspieszeń. To może nawet nie być tylko kwestia kilkukrotnego spowolnienia drukowania tylko w ogóle niemożności drukowania. Standardowe kombinacje filamentu+dysz mają chyba minimalną prędkość przesuwu poniżej której nie da się zejść bo będzie się "rozlewał" albo topił cienkie konstrukcje pod spodem, czy też z innego powodu. Sprawdź sobie to dokładnie zanim zaczniesz.
Anyway, zostaw sobie chociaż możliwość (np. miejsce) na podmianę silników gdyby okazało się, że te które planujesz są
@kwanty: Ej, ej, jak na druk 3D to FDM i tak jest szybki! ;)
@FlameRunner: A to są jakieś wolniejsze rodzaje druku? Jak chciałem wydrukować coś precyzyjnego to głupie pudełko kilkaset cm3 (puste w środku) wychodzi kilka-kilkanaście godzin. Z taką szybkością nie nadaje się do małoseryjnych produkcji a jedynie do prototypowania.
Do domowych zabaw jest ok ale trudno biznesowo zastosować produkty z FDM.
A tak patrząc z drugiej strony, jaka nie droga drukarka (na początek oczywiście) była by najlepsza dla otworzenia firmy specjalizujacej się w druku 3D? Mamy pomysł ze znajomymi żeby może taką firmę otworzyć ale jesteśmy narazie na fazie planowania, także wszelka pomoc by się przydała
Po drugie primo: jeśli FFF, to pewnie niskobudżetowy, nie Stratasys?
@Warus23: Taką zwykła "drukarnię 3D" odradzał bym. Rynek jest płytki, zamówień mało, sprzęt drogi - amortyzuje się długo a szybko pojawiają się nowe drukarki/metody tańsze i dokładniejsze więc sprzęt może się nie zamortyzować o zysku nie wspomnę :(
Jak chcesz iść w ten biznes to albo znajdź niszę i do tego dostosuj sprzęt albo taką niszę wygeneruj ;-) W dużych miastach jest spora konkurencja, w małej miejscowości możesz być sam - zrób "targi", pokaż w szkole na zajęciach praktycznych, zachęć młodych ludzi,
@kwanty: Co do projektowania to zdaję mi się że dalibyśmy radę, bo aktualnie jesteśmy na studiach technicznych i programy CADowskie są nam już po części znane.
Koleżanka znalazła też jakiegoś gościa co szuka ludzi,