Wpis z mikrobloga

Fermentacja zaczynu - 12h
Wyrabianie ciasta -10 minut
Fermentacja wstepna - 2.5 h
Skladanie i przygotowanie foremek - 15 minut
Fermentacja koncowa - 1.5 h
Pieczenie - 35 minut

I tak prosze panstwa po okolo 17 godzinach mam wspanialy, chrupki i pachnacy chleb. W caly domu pachnie, zapach roznosi sie po calym bloku... kolejni sasiedzi przychodza i łomoczą w drzwi domagajac sie choc jednej kromki


Polecam ten styl zycia. Wymaga to sporo zachodu i na poczatku nie jest latwo ale warto. Satysfakcja jest niesamowita. No i przede wszystkim... Wiesz co jesz.

#gotujzwykopem #chleb #chwalesie
Old_Postman - Fermentacja zaczynu - 12h
Wyrabianie ciasta -10 minut
Fermentacja wstep...

źródło: comment_syi9cP8ckdehjBw9fAyF0dSGJNN9eRkl.jpg

Pobierz
  • 20
@corrs: biere :) aczkolwiek nie jestem fanem razowców. Wolę jednak jasne pieczywo.

@dyniel: zaobserwuje sobie, a jak będę miał jakieś pytania to się odezwę :) kiedyś piekłem w automacie, dopiero ostatnio zacząłem sam wszystko robić. Dostałem w prezencie książkę Hamelmana i postanowiłem sam piec.
Satysfakcja jest niesamowita. No i przede wszystkim... Wiesz co jesz.


@Old_Postman: Kij w oko z satysfakcją i z "wiesz co jesz".

Taki domowy chleb, ostygły, ale jeszcze letni, jest TAK #!$%@? DOBRY z masłem i serem, szynką czy dżemem.

Jest tak dobry, że nie raz przechadzając się po Almie i kupując frykasy na wieczór wiedziałem, że żaden z nich, czy to najlepsze mięsa, czy nadziewane oliwki, czy fantazyjne sery, czy kawior