Aktywne Wpisy
Atypical +983
Mirki co się xD
Wystawiłem rower spalinowy na sprzedaż za jakieś 2000zł i od 7 rano ktoś wydzwaniał z jednego numeru a po godzinie 8 dostałem z drugiego taką wiadomość jak na screenie.
Gość zrobił mi dzień z samego rana tą wiadomością, a przypieczętował swoim zdjęciem XD No cóż, trzeba podnieść cenę tego roweru.
Jeśli jesteś tutaj (a sądzę że jest ( ͡° ͜ʖ ͡°)), to pozdrawiam Cię
Wystawiłem rower spalinowy na sprzedaż za jakieś 2000zł i od 7 rano ktoś wydzwaniał z jednego numeru a po godzinie 8 dostałem z drugiego taką wiadomość jak na screenie.
Gość zrobił mi dzień z samego rana tą wiadomością, a przypieczętował swoim zdjęciem XD No cóż, trzeba podnieść cenę tego roweru.
Jeśli jesteś tutaj (a sądzę że jest ( ͡° ͜ʖ ͡°)), to pozdrawiam Cię
źródło: Screenshot_20240201-081108_Messages_1
Pobierz
tylko_pytam +65
Wytłumaczcie mi coś. Blok z tamtego roku w jednej z centralnych dzielnicy miasta, gdzie 15k za metr. Wynajem pewnie pod 4k. I u prawie wszystkich sąsiadów na piętrze buty wystawione na korytarz. To jest jakaś nowa moda? Dla mnie to wieśniactwo. U was też tak ludzie robią? Przecież każde mieszkanie ma tam przedpokój. A może to coś specyficznego dla #wroclaw ?
#nieruchomosci #patologiazewsi #patologiazmiasta
#nieruchomosci #patologiazewsi #patologiazmiasta
źródło: 20240124_110719
Pobierz

Jutro będę zaczynał pierwszą pracę z umową o pracę i mam pytanie. Jutro mam podpisać umowę i waśnie się dowiedziałem co muszę na jutro przynieść:
- Nip- myślałem, że już nie trzeba mieć nip, wystarczy pesel dlatego sobie nie wyrabiałem. Pisać pracodawcy, że nie mam nipu bo jest już niepotrzebny, czy napisać, że nie mam, ale zrobię i doniosę później?
- "oświadczenie o tym, że jest to pierwsze zatrudnienie na umowę o pracę" - co to jest? Nie znalazłem info o tym na necie, to jakiś oficjalny druk? Gdzie to ogarnąć?
- Dane US i ZUS - jakie dane? Jakiś "numer seryjny"? adres?
nip http://www.wykop.pl/wpis/1619819/w-umowie-o-prace-musze-wpisac-nip-skad-mam-go-wytr/
- może chodzi o to
https://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=2&ved=#!$%@?&url=http%3A%2F%2Fwww.druki.gofin.pl%2Fpobierz%2C192%2Cpit-2-3-oswiadczenie-pracownika-dla-celow-obliczania.html&usg=AFQjCNH36G6udUApe0phliJOaXKhbk-Tew&sig2=w6tuCYk7D2x8bKvXfGyFtg&bvm=bv.112766941,d.bGQ&cad=rja
jak nie to napisz zwykle oświadczenie że nigdzie wcześniej nie pracowałeś zarobkowo etc.
Dane US i ZUS - adres itp odpowiednie dla Twojego miejsca zamieszkania/zameldowania
UWAGA PODAJĘ WZÓR:
:)
@Matyson: Mam nadzieję, że jak z takim czymś pójdę to nie zrobię z siebie debila xD
@adrian43:
@scorcher: coś kojarze, że jak ktoś jest po raz pierwszy zatrudniony, to dni urlopu chyba jakoś inaczej mu naliczają, np. nie od razu pół roku umowa - 10dni wolnego, tylko co miesiąc 1,66dnia nabywa
@dasistfubar: Tak, jest coś takiego, że dni urlopu przybywają wraz z okresem jakim się jest zatrudnionym, ale jeszcze tego nie rozkimniałem.
@dasistfubar:
Dzięki za info.
Postanowiłem jednak się nie czaić, tylko napisać do hr o co chodzi i dostałem odpowiedź.
NIPu nie potrzebują, wystarczy PESEL. Z oświadczeniem, że to moja pierwsza umowa o pracę to @Matyson: miał rację, nawet ręcznie sobie mogę to naskrobać. Info o US i ZUS to tylko adresy.