Wpis z mikrobloga

#pracbaza #praca #pytanie #kiciochpyta #pomocy #pytaniedoeksperta #prawo

Jutro będę zaczynał pierwszą pracę z umową o pracę i mam pytanie. Jutro mam podpisać umowę i waśnie się dowiedziałem co muszę na jutro przynieść:

- Nip- myślałem, że już nie trzeba mieć nip, wystarczy pesel dlatego sobie nie wyrabiałem. Pisać pracodawcy, że nie mam nipu bo jest już niepotrzebny, czy napisać, że nie mam, ale zrobię i doniosę później?

- "oświadczenie o tym, że jest to pierwsze zatrudnienie na umowę o pracę" - co to jest? Nie znalazłem info o tym na necie, to jakiś oficjalny druk? Gdzie to ogarnąć?

- Dane US i ZUS - jakie dane? Jakiś "numer seryjny"? adres?
  • 16
@01ab: nipu nie musisz mieć. osoby fizyczne posługują się pselem. oświadczenie to napisz po prostu ze to twoja pierwsza praca, a dane to adres zamieszkania i entualnie pod jaki urząd skarbowy należysz.
@01ab: PESEL wystarczy, ewentualnie pracodawca poczeka aż wyrobisz NIP i doniesiesz. Co do tego oświadczenia to pierwsze słyszę. A Dane US i ZUS to po prostu nazwa i adres Urzędu Skarbowego i oddziału ZUS pod który podlegasz.
@01ab:

oświadczenie o tym, że jest to pierwsze zatrudnienie na umowę o pracę" - co to jest? Nie znalazłem info o tym na necie, to jakiś oficjalny druk? Gdzie to ogarnąć?

UWAGA PODAJĘ WZÓR:

:)
@adrian43: @Kokon89: Czyli mogę uznać, że nip byłby potrzebny gdybym go miał, wcześniej sobie wyrobił. Jak nie mam to niepotrzebny?

@Matyson: Mam nadzieję, że jak z takim czymś pójdę to nie zrobię z siebie debila xD
@01ab: Po prostu gdybyś go miał to byś podał, chyba nie byłby potrzebny, ja jak podpisywałem umowę o pracę tymczasową to podałem PESEL i tyle (a NIP mam).
coś kojarze, że jak ktoś jest po raz pierwszy zatrudniony, to dni urlopu chyba jakoś inaczej mu naliczają, np. nie od razu pół roku umowa - 10dni wolnego, tylko co miesiąc 1,66dnia nabywa

@dasistfubar: Tak, jest coś takiego, że dni urlopu przybywają wraz z okresem jakim się jest zatrudnionym, ale jeszcze tego nie rozkimniałem.