Wpis z mikrobloga

#piwowarstwo patrze sobie na te starter kity dla zielonek i zastanawiam sie na co mi 30l fermentator. Przeciez z tego wyjdzie 20l+ piwa, ktore pewnie bedzie srednie w smaku, co z tym potem zrobic? Wylac szkoda. Da sie w takim wiadrze zrobic 10l piwa?
  • 13
@mruq:
nie poleca się. Lepiej zakupić mniejsze (typu wiadro 19l z Castoramy) i w nim zrobić piwo.
Inna kwestia, co wg Ciebie oznacza "średnie" piwo? Pierwsze warki zazwyczaj smakują dobrze, o ile się nie złapie jakieś infekcji (ale do tego potrzebne jest trochę pecha). Robienie warek 10l - niby można, aczkolwiek nie widziałem aby ktoś to czesto praktykował
@spunky: @Oude_Geuze: chodzi mi raczej o to, ze kupilbym sobie 30l fermentator ale chcialbym warzyc na poczatek 10l piwa. Gdzies wyczytalem ze fermentator powinien byc 30% wiekszy od planowanej warki. I tu pytanie czy piwu nie zaszkodzi wieksze wiadro
@mruq: A chcesz warzyć piwo (czyli słód + chmiele + inne badziewie), czy na początek (co polecam) eksperymentować z kitami? Jeśli piwo będziesz warzył, to możesz kupić mniejsze wiadro, jeśli brewkity, to sprawdź jakie ma wymagania dany brewkit.
Ja mam u siebie kilka fermentatorów o różnej pojemności - coś na każdą okazję.
A co do robienia mniejszej ilości piwa w większym fermentatorze to nie powinno być problemów. W końcu całe powietrze
@mruq:
a ja polecam brewkity. Sam zaczynałem od nich i pomogło mi. Niewątpliwe plusy:
1. Potrzebujesz mało sprzętu w porównaniu do metod z zacieraniem
2. Warzenie piwa zajmuje dużo mniej czasu
3. Przed poważniejszą inwestycją (finansową i czasową) jaką jest sprobowanie warzenia przez zacieranie sprawdzisz, czy to sprawia Ci frajdę i czy Ci odpowiada
4. Mniejsza ilość czynności powoduje, że masz mniejsze możliwości popełnienia błędu :)

Polecam Coopers stout i mild
@BrowarPERUN: @Tomasz_Ratajek: najpierw piwo z kita, a kiedyś się zobaczy. Wybiorę coś z Coopersa ale raczej jasne typu RealAle. Martwi mnie tylko butelkowanie tego... to dwie skrzynki piwa... no chyba żeby połowę puszki wykorzystać...
@mruq: Kitów nie dziel na partie. Jak uwarzysz pierwszą, to druga w puszkach już się zepsuje. Każdy kit ma określone wymagania co do wielkości fermentatora i tego się trzymaj. Inaczej możesz mieć powódź piany w pokoju ;P Ja polecam fermentator 30 l z rurką fermentacyjną, podziałką i kranikiem spustowym.
Butelkowanie jest proste, tylko trzeba dobrą kapslownicę wybrać. Ja mam stołową i idzie szybko, łatwo i przyjemnie. Tańsze są kapslownice ręczne i
@mruq: Ja jak robiłem pierwsze to z 23 litrów się zrobiło 19. Duże straty w procesie. Więc lepiej na początek więcej zrobić. A brew kity są fajne i możesz sam je sobie chmielować. Możesz brew kita rozrobić z mniejszą ilością wody i będziesz miał mocniejsze piwerko.