Wpis z mikrobloga

#silownia #mikrokoksy #dieta

Chcę zacząć stosować jakąś porządną dietę. Wiele razy tutaj na mirko pojawiały się terminy dieta wysokowęglowodanowa i wysokotłuszczowa jednak zazwyczaj są to skrótowe wypowiedzi bądź linki do zaawansowanych badań.
Posiada ktoś źródła które w przystępny sposób wyjaśniają wszelki kwestie z tym związane? Np interesuje mnie dlaczego organizm wybiera tylko jeden rodzaj paliwa, na jakiej zasadzie to się odbywa(wybór), czy możliwe jest że np na wysokotłuszczowej organizm będzie nadal czerpał energię z węgli? Ile czasu organizm się przestawia? (Czy mogę zmieniać dietę raz na rok/miesiąc/tydzień z węgli-> tłuszcze lub tłuszcze->węgle). Jakie znaczenie ma rozkład w ciągu dnia, tj czy np można zjeść prawie same węgle rano a później tłuszcze. Czy stosunek który tutaj wielokrotnie widziałem 1:3-5 stosuje się tylko dla wysokowęglowodanowej czy też dla wysokotłuszczowej? (Na chłopski rozum dla tłuszczy powinien być ponad 2x mniejszy bo są ponad 2x bardziej kaloryczne). Itp itd
Przydałby się też taki link podwieszony żeby do niego później odsyłać bo pytania o dietę są dosyć często.
  • 6
@PanTechnik:

interesuje mnie dlaczego organizm wybiera tylko jeden rodzaj paliwa, na jakiej zasadzie to się odbywa

niewiem co miales dokladnie na mysli, organizm czerpie energie z tego co mu sie dostarcza. Latwiej jest mu czerpac energie z wegli, bo szybciej je trawi.

czy możliwe jest że np na wysokotłuszczowej organizm będzie nadal czerpał energię z węgli?

jak jestes na tluszcowce to poziom wegli powinienes miec w okolicach 50g, glownie chodzi o
wegli, bo szybciej je trawi.

@Hank85: łatwiej zamienić węgle na tłuszcze i zużyć niż po prostu wziąć tłuszcze i zużyć? tłuszcz jest lepszym źródłem energii

interesuje mnie dlaczego organizm wybiera tylko jeden rodzaj paliwa, na jakiej zasadzie to się odbywa(wybór)

@PanTechnik: na zasadzie tego czego jest więcej

możliwe jest że np na wysokotłuszczowej organizm będzie nadal czerpał energię z węgli?

@PanTechnik: nie, po przestawieniu się na tłuszcze

Ile czasu
@Hank85:
Sytuacja wygląda tak:
Tłuszcz jest ZAWSZE preferowanym paliwem, tylko tolerancja jelitowa nań jest różna.
Po spożyciu posiłku 50/50 T i W, w jelicie wchłaniany preferencyjnie jest tłuszcz, a cukier czeka.
Przenikanie cukru do krwiobiegu jest spowolnione przez wzrost glikemii poposiłkowej, CUN analizuje posiłek i jeśli wykrywa w nim cukier, wywala glukozę z wątroby do krwi (to sławne IG), by glukoza z jelita nie była transportowana przez śródbłonek jelita.
To ochrona
@l3chu:
Od wyraźnej dominacji któregoś, 50% to bardzo kulawa wysokowęglowodanówka czy wysokotłuszczówka, ale od biedy można by uznać.
70% to już zgrabna i powabna dietka.( ͡° ͜ʖ ͡°)