Wpis z mikrobloga

Napisałem jakiś tam system komentarzy w #php potrzebuję dopisać jeszcze system ocen "+" i "-" no nic trudnego więc nie ma problemu.

Problemem jest to że mam dopisać teraz opcję "odpowiedź" i wiadomo że jak ktoś odpowie to odpowiedź musi być pod tym komentarzem pod którym się kliknęło. I nie wiem jak to rozwiązać bo komentarze są wyświetlane z góry na dół, i pod nimi wszystkimi jest textarea w której można wpisać komentarz.

I teraz pytanie, mam pod każdym komentarzem ukryć diva z inputem który się 'odkrywa' po naciśnięciu "odpowiedz" i to leci do bazy że jest to odpowiedź do komentarza o takim i takim ID?

Myślałem też żeby zrobić podobnie jak na wypoku że jak ktoś kliknie "odpowiedź" i go przenosi do textarea na sam dół i powiedzmy jest tam już wpisane @user i później w phpie to sprawdzać że jeżeli jest coś takiego w komentarzu to jest to odpowiedź do użytkownika w tym artykule. Ale problem jeśli ten user napisał kilka różnych komentarzy....

Jakbyście się za to zabrali? #webdev #php i troszkę #programowanie
Pobierz DomBAD - Napisałem jakiś tam system komentarzy w #php potrzebuję dopisać jeszcze syst...
źródło: comment_7JoMo34zfPTCVJmlIW53XTLODfPi8rvr.jpg
  • 12
@DomBAD: kiedyś robiłem przez ukrywanie, ale @JackBauer dobrze radzi, zmniejszaj ilość elementów do minimum, czyli jeden komentarz, gdy pole "odpowiedz_id" jest puste, dodaje go jako normalny komentarz, gdy jest w nim jakiś int, wtedy będzie odpowiedzią do tego komentarza, JS będzie to pole wypełniał numerem gdy klikniesz na odpowiedz.
@DomBAD: Pod każdym komentarzem dodaj jakiegoś buttona z unikalnym id komentarza np. Odpowedz
W formularzu gdzie trzymasz textarea dodaj ukrytego inputa. Za pomocą jquery "przepisz" do inputa id klikniętego buttona np.

$('.replay').on('click', function () { $('#ukryty-input').val($(this).data('id')); });
ps. jakbyś miał problemy, to wpadnij na forum.php.pl