Wpis z mikrobloga

Mirki wasz dziadek/babcia ma samochód ? No to polecam sprawdzać i zalatwiac sprawy związane z samochodem ( dolewanie płynów, zmiana wycieraczek, naprawy itp ) za nich...
Własnie dzisiaj oddałem samochód dziadkowi który złamał kluczyk w drzwiach i dowiedziałem się o:
- Petrygo to do silnika się wlewa ? okazało się, że jednak później miał na myśli dobry otwór do którego petrygo się wlewa ALE... Nie ma korka :D
- NA AKUMULATORZE LEZY KOC CALY CZAS ZEBY GO OGRZAC ( BULWA JA TAK JEZDZILEM )
Tłumaczenia dlaczego tak NIE, nie pomogły... Dostałem odpowiedz, że zawsze tak robi.
Dziękuje kurtyna w dół
#truestory #coolstory ale jednak #badstory...
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Bialy_Mis: Ja swoją mamę nauczyłem regularnie sprawdzać chociaż poziom oleju. Za to młodszy ode mnie szwagier w ogóle nie zagląda pod maske dopóki coś nie jebnie. Także to nie zawsze kwestia wieku tylko tzw. kultury technicznej.
  • Odpowiedz
@dzieju41: w sam raz żeby zdążyć dolać i jeździć dalej bez żadnych uszkodzeń, ale stan oleju trzeba kontrolować okresowo, aby do takiej sytuacji w ogóle nie dopuścić, więc za późno, ponieważ samochód musiał nam o tym przypomnieć.

Z resztą (tu już moje domysły) - jeśli ciśnienie oleju spadło, znaczy że pompa powoli zaczyna zaciągać bardziej ściśliwe powietrze, co powoduje że mniejsza ilość oleju niż normalnie dostaje się do elementów smarowanych.
  • Odpowiedz