Wpis z mikrobloga

Mirki domowe i elektrycy... Dostałam rachunek za prąd i padłam!! 280 zł za dwa miesiące (417kwh). Mieszkam na 43m^2, używam: lodowki, zamrażarki, czajnik elektryczny, płyta ceramiczna i piekarnik z dwa razy w miesiacu, swiatlo tylko w jednym pokoju, komputer stacjonarny i laptop no i do tego okazyjnie suszarka, mikser itp. Ja rozumiem, że zimą są wyższe rachunki no ale na Boga - takie?! tym bardziej że w tym okresie rozliczeniowym 2 tygodnie nie było nas w domu, a do tego mnie nie było jeszcze przez jeszcze 2 tygodnie. Podzielcie się ze mną jakie wy macie rachunki czy coś tu jest nie tak. Użyje dużo tagów bo chcę dotrzeć do dużej ilości Mirków i Mirabelek.

uprzedzam pytania:
przez dwa miesiace poprzednie oszczędzałam światlo i paliłam wieczorami tylko lampkę ledową - oszczędność około 10 zł.
lodowka i zamrażalnik właśnie zostają zmienione na małą lodóweczkę wbudowaną a jedzenie zostaje oddane bo uszczelki mało szczelne - czy to może być powodem tak horrendalnych rachunków?

jak jakiś pomysł na tag to dajcie :-D
  • 27
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@dorotka-wu: A czasem po nowym roku rachunek za prąd nie przychodzi wyższy z racji jakiś niedopłat ? zawsze tak u mnie było ze po nowym roku płaciliśmy około 500 zł potem było normalnie po około 200
  • Odpowiedz
@dorotka-wu: wyszło bardzo dużo. To też zależy od miasta, ale nie powinno tyle wyjść. 417kwh / 30 dni = 14 kwh dziennie, a to jest bardzo dużo. Ogrzewanie może macie na prąd?
  • Odpowiedz
@Pimp69: my płacimy za zużycie rzeczywiste...
@soadfan: jak niebieski wróci bo ja nie sięgam do bezpieczników
@zloty_wkret: mieszkanie jest wynajmowane więc nie mogę zmieniać nic
@Przyglup: to niebieskiego więc chyba powinnam ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@ladzik: Gdańsk, niee wymieniłam wszystko co jest na prąd - nawet zmywarki nie mamy, odkurzamy raz w tygodniu...
  • Odpowiedz
@dorotka-wu: nie mówię o wyłączeniu zabezpieczeń ale wszystkiego z gniazdek. Jeśli się nie kręci to włączyć JEDNĄ żarówkę o znanej mocy i zobaczyć czy odpowiednio nalicza.
  • Odpowiedz
@dktr: fakt, źle spojrzałem, ale to wychodzi 140zł za takie małe mieszkanie i tak coś dużo. Mój ojciec płaci 150zł w za prąd w domku jednorodzinnym gdzie jest dużo więcej np. światła, indukcja itp. No ale to inny region
  • Odpowiedz