Aktywne Wpisy

AnonimoweLwiatko +30
Ghosting po randce jest k---a dziwny. W sensie, ja rozumiem, że to może nie być to i w ogóle. Tym się akurat nie przejmuje bo szedłem bez większych oczekiwań na coś więcej ale po prostu jak wydaje się, że wszystko trybi, rozmowa się klei, nikt nikogo nie udawał, fuck upów żadnych nie było i spędzasz z tą osobą 6-7h i jeszcze prośba o odprowadzenie - nie czaje jak po prostu można odmatchować

Inna sprawa - program na Mega... w głównym loop()ie sprawdzałbym chyba tylko stany pinów, i jesli któryś z nich jest HIGH to zliczał przez jak długi czas był high etc. Druga MEGA mogłaby natomaist otrzymane informacje (lepiej przekazać je serialem czy MQTT? dochodzi ethernet, a ten lubi zawieść...) i wysterować płytę przekaźnikową na DIN tego typu: http://www.aliexpress.com/item/Slim-DIN-Rail-Mount-DC5V-Source-PNP-32-SPST-NO-5A-Power-Relay-Module-PA1a-5V/32385573737.html przez odpowiedni czas (oświetlenie, rolety etc.). Zapraszam do dyskusji o #elektronika, może zaprojektujemy wspólni wytykając błędy jakieś fajne rozwiązanie.
@pneumokok: Na pewno chcesz mieć takie coś w domu obowiązkowo? :)
Na przykład tak, że żarówkę można zasilić albo poprzez przekaźnik, albo poprzez włącznik "analogowy 230V". Włącznik jest normalnie rozłączony i zasilaniem steruje przekaźnik, kiedy jest awaria/wyłączenie sterownika, załączenie włącznika zasili żarówkę.
Musisz takie sprawy przemyśleć/zaprojektować przed układaniem kabli i wykonaniem sterownika.
Wiadomo, że to trochę skomplikuje system, ale może byc kiedyś zbawienne.
Nie żeby cos, ale niektórych pytań nie musiałbyś zadawać, jeśli byś się znał. Proponuje serio posiedzieć trochę w tego typu instalacjach i jeśli uznasz, ze rozumiesz tego typu zabawki w 100% - dopiero usiąść do projektowania swojej, nie wspomnę juz o kodzie - nie wiem jak z tym stoisz, choć tu tez moze byc nieciekawie. Uważam ze do tego typu rzeczy człowiek powinien się w 100%
To co opisujesz przywołuje mi do głowy rozwiązanie typu włącznik schodowy. Docelowo mógłbym puścić do ściany także okablowanie 230, ale boję się że za chwile wyjdą tego kilometry, a przy sprawnym układzie będzie zbędna miedź w ścianie leżała odłogiem.
@pneumokok: Chodzi mi to, żeby każdy element sterowany elektronicznie(no, może poza jakimiś ekstrawaganckimi fanaberiami) dało się jakoś obsłużyć pomimo awaria elektroniki.
A jak bardzo to będzie wygodne, zależy jak szybko byłbyś w stanie usunąć awarię(zarówno teraz, jak i za dobrych
Gdybys tylko myslal o tym systemie - to ma działać tak i tak, tu ma byc włącznik i to ma się dziać - spoko - potem ktoś to
@ekanwro: obsługa awarii elektroniki polegałaby u mnie na przygotowaniu MCU odpowiedzialnego np. za piętro, zapropgramowaniu go i podpięciu, a nastepnie wrzuceniu tego samego programu w drugą płytkę i położenie jej obok. Modularność (
Ponadto, na wypadek awarii software'owej, chciałbym by Arduino samo potrafiło umożliwić sterowanie światłami/roletami, nawet bez Domoticza, po wciśnięciu guzika na ścianie (stąd zczytywanie przycisków dzwonkowych