Wpis z mikrobloga

Cześć. Proszę o pomoc bo stoje na rozdrożu. Jestem lekkim weteranem planszówkowym i bitewniakowym ( LOTR i WH) istoje teraz przed dylematem co wybrać bo mam możliwość wyboru między Strongholdem 2ed wydanym 2 tygodnie temu - dobra gra strategiczna dla 2 osob w oblezenie lub kupić w tej samej cenie kompletny starter WH 40k Dark Vengeance po polsku ze wszystkim. Czym się argumentuje: Stronghold jest grą kompletną, pięknie wydaną, kolorową i do pogrania właściwie z każdym zabierając pudełko. Otrzymujemy gotowy produkt. Natomiast WH40K to jednak całe uniwersum i trzeba ludzi wprowadzić do świata zanim zacznie się grać, trochę więcej wytłumaczyć. Malować figurki i oczywiście brak jakiejś planszy czy czegokolwiek do gry. Nigdy nie zacząłem WH40k więc też nie wiem czy społeczność w Polsce WH40k żyje, czy jest to już martwa gra. I co sądzicie na temat wyciągania tego startera i grania scenariuszy z ludźmi którzy w tym nie siedzą? plox halp #grybezpradu #gryplanszowe #bitewniaki #wh40k #warhammer40k #portalgames #stronghold
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@bogocz:

kupić w tej samej cenie kompletny starter WH 40k Dark Vengeance

To nie jest w tej samej cenie...do WH40k musisz doliczyć te góry pieniędzy, które wydasz na rozbudowę armii itp - a wydasz na pewno( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@bogocz: Sam sobie odpowiedziałeś w swoim wpisie. Masz do wyboru kompletną grę albo podstawkę podstawki, w którą będziesz musiał wpakować jeszcze sporo kasy. Już nie wspominając o zabawie z innymi. Generalnie drugą opcję, według mnie, mógłbyś wybrać jedynie jeżeli naprawdę zależy ci na malowaniu figurek i np dzięki temu zestawowi chciałbyś rozpocząć przygodę własnie w tym kierunku. No i jak masz zamiar poprzestać na tym małym zestawiku to to nie
  • Odpowiedz
@bogocz: Społeczność wh40k żyje i ma się świetnie - nie dalej jak jutro wybieram się na spory turniej w Warszawie ;)

A co do wyboru to patrzysz na to ze złej strony, 40tka nie jest alternatywą dla planszówek, jest czymś zupełnie innym, w co trzeba załapać bakcyla, a nie kupić bo jest w dobrej cenie. Startery się opłacają, ale nie opłaca się zaczynać armii tylko dlatego, że była w starterze,
  • Odpowiedz
W40k to gra w której 40k nie oznacza roku, a ilość kasy, którą wydasz. IMO popatrz na inne gry typu Ogniem i Mieczem czy Infinity. Są bardzo grywalne, a jednocześnie nie są tak kaso żerne jak w40k.
  • Odpowiedz
@koziolek666: bzdura, z 40k jest jak z dobrymi samochodami - możesz kupić spersonalizowaną nówkę albo odkupić od kogoś używany model, który będzie miał wszystko czego potrzebujesz. Dzięki temu, że wh40k w ilości graczy, którzy kiedyś weszli do hobby jest nieporównywalnie większa z infinity, malifauxem czy inną warmaszyną możesz kupić gotową armię, która Ci będzie pasować za jakieś 50% ceny sklepowej. Duży rynek to i jest w czym wybierać.

@loczyn
  • Odpowiedz
@loczyn: to śmiało bierz mroczną zemstę, niczego lepszego (ilość modeli, zasady po polsku, kostki, specjalne scenariusze dla modeli z zestawu) za tą cenę się nie da trafić :)
  • Odpowiedz