Wpis z mikrobloga

6 112 - 4 = 6 108

Tytuł: Stop Prawa
Autor: Brandon Sanderson
Gatunek: Fantasy
★★★★★★★★★

Czwarta część serii zaczynającej się od Z mgły zrodzonego. Tym razem przenosimy się 300 lat po wydarzeniach z części poprzednich. Mamy tam rewolwery, strzelby, pociągi, drapacze chmur, pierwsze samochody. Śledzimy przygody Waxiliuma Ladriana i jego towarzysza Wayne'a. Sanderson zrobił w niej coś genialnego - przeniósł ustabilizowany przez niego świat kilkaset lat w przód i wyszło mu to na prawdę genialnie. Czyta się bardzo szybko, sporo w niej humoru, takiego typowego dla różnego rodzaju seriali (ale to może tylko moje odczucie, bo czytałem po angielsku), takiego przekomarzania się. Jest to pierwsza z czterech części osadzona w czasie Waxa, chociaż nie będzie zaliczać się do żadnej z trzech trylogii dziejącej się na tym świecie. Generalnie polecam każdemu, kto czytał poprzednie. Na pewno się nie zawiedzie.

Tytuł: The Ratcatcher
Autor: Carrie Patel
★★★

Tytuł: Blood Register
Autor: Paul Kirsch
★★★

Tytuł: Until He Started Screaming
Autor: Carrie Patel
★★★

Te trzy opisuję razem, ponieważ należą do świata Pillars of Eternity. Są to krótkie opowiadania wydane jako darmowe ebooki na stronie twórców gry. Wydane narazie zostały cztery, ale nie miałem ochoty już czytać ostatniej. Miałem nadzieję, że rzucą trochę światła na historię świata, politykę lub coś w tym rodzaju, jak to zrobili w książce Mass Effect: Revelation, w której opisali spotkanie Andersona z Sarenem, ale nic z tych rzeczy. Dwie z tych przeczytanych opisują jedną przygodę naszego towarzysza drużyny - Sagani oraz Alotha, a trzecia jakiejś kompletnie nieznanej postaci. A przynajmniej ja jej w grze nie spotkałem. Dialogi w grze były ciekawsze od tych powieści, nie mają one żadnego wpływu na grę, ani odbiór postaci. Generalnie odradzam, chociaż czekam na jakąś dłuższą powieść z tego świata, bo ma ogromny potencjał.

#pillarsofeternity

#bookmeter

Wpis został dodany za pomocą skryptu do odejmowania
!Dzięki niemu unika się błędów w działaniach
!Pobierany jest zawsze ostatni wynik
Pobierz Elkoss - 6 112 - 4 = 6 108

Tytuł: Stop Prawa
Autor: Brandon Sanderson
Gatunek: F...
źródło: comment_qvYbDgMiO1jDTi5ljJ3UWhB4MEavvqF2.jpg
  • 3