Wpis z mikrobloga

Ostatnie pytanie o prezent - co sądzicie na temat ekspresów do kawy na kapsułki? Warte to? Wiem, że ceny kapsułek są spore ale i tak piłbym max. 1 kawę dziennie z tego ekspresu bo większość dnia spędzam w robocie i piję normalną sypaną z trzech łyżeczek. Ale od czasu do czasu napiłbym się czegoś słodkiego.
AAaa i jak to jest z tymi zabezpieczniami co do kapsułek - kupuję z danej firmy i tylko tej firmy kapsułki będą pasowały? Nie ma takich uniwersalnych?
#pytanie #kiciochpyta #prezent #kawatime #kawa #cokupic #niewiemjaktootagowac #ekspresdokawy #jedzenie
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@elbankiero: nie ma uniwersalnych.
Ja piję z dolce gusto jedną dziennie. Smakuje mi , a koszt nie jest jakiś kosmiczny. Niewiele wyższy od zwykłej, dobrej kawy.
Nie mówię o latte, czy jakimś cappuccino, bo wychodzi 2x drożej.
Polecam w 100%. Są różne promocje. np ekspress za 50zł jeżeli kupisz 8 opakowań kaw. to za 200zł będziesz miał ekspres i kawy na prawie pół roku
  • Odpowiedz
@elbankiero: Nie wiem. Popatrz w sklepach. Wiem, że do któregoś systemu są polskie zamienniki. wpisz w google zamienniki kapsułek kawy czy coś takiego.
Kiedyś piłem z kapsułek TCHIBO i bardzo źle wspominam. Niezbyt dobre.
W dolce gusto wszystkie kawy czarne to w gruncie rzeczy to samo. Nie ma znaczenia, czy kupisz espresso, espresso intenso, barista, lungo, grande aroma... to po prostu tyle samo kawy. A czy nalejesz espresso, czy przedłużysz
  • Odpowiedz
@elbankiero: W przypadku picia jednej kawy dziennie jest to duża wygoda - kawa w kapsułkach zachowuje dłużej świeżość niż kawa zmielona/do zmielenia przez zrobieniem. Do tego ekspresy kapsułkowe są praktycznie bezobsługowe. Cena kawy w kapsułkach jest wyższa, ale ekspresu niższa. Przy niskim spożyciu kawy brałbym kapsułkowy.

Kapsułki musisz brać z tej samej firmy, co ekspres. Dlatego ceny ekspresów są niskie - odbijają to sobie w cenach kawy.

Ja wolę sam
  • Odpowiedz
@Mari_anna: Ciśnieniowy jest kilkakrotnie droższy.

@elbankiero: Bo to jak z drukarkami atramentowymi - urządzenie tanie, zarabiają na kapsułkach. Niestety - ale jeszcze nikt nie wymyślił zamienników - nawet jeśli - to pewnie te kapsułki są jakoś opatentowane...
  • Odpowiedz
@elbankiero: ja mam Boscha na kapsułki i kolbowego DeLonghi - kawa z tego pierwszego jest po prostu niesmaczna, już bardziej mi smakuje zalewaja, nie kupuj tego, serio.
@Mr--A-Veed zamienników nie ma ale jest możliwość zakupu kapsułek wielokrotnego użytku do napełniania na allegro. Tylko pytanie po co wtedy kupować kapsułkowca, skoro różni się od kolbowego tylko tym, że robi gorszą kawę?
  • Odpowiedz
@elbankiero: Lubisz smak kawy, inwestuj w normalny ekspres do kawy. Obojętny jest dla Ciebie smak kawy? Kapsułki są dla Ciebie.
Ogólnie testowałem różne rodzaje ekspresów na kapsułki. Efekt zawsze nijaki. Jedynym plusem jest tylko wygoda.
  • Odpowiedz