Aktywne Wpisy

Mezomorfix +144
Ucz się synek ucz.
Miej dobre oceny, zostań inżynierem, będziesz chodził w garniturze do pracy to zobaczysz ile dziewczyn będzie za tobą się uganiać.
Każda dziewczyna chciała by mieć takiego dobrego, wykształconego i mądrego chłopaka.
Panny się będą kolejkami do ciebie ustawiać jak im opowiesz co się uczyłeś na tej politechnice.
Ale synek najpierw NAUKA a później przyjemności!
Na dziewczyny i imprezy jeszcze masz czas! Ty masz się uczyć a nie łazić
Miej dobre oceny, zostań inżynierem, będziesz chodził w garniturze do pracy to zobaczysz ile dziewczyn będzie za tobą się uganiać.
Każda dziewczyna chciała by mieć takiego dobrego, wykształconego i mądrego chłopaka.
Panny się będą kolejkami do ciebie ustawiać jak im opowiesz co się uczyłeś na tej politechnice.
Ale synek najpierw NAUKA a później przyjemności!
Na dziewczyny i imprezy jeszcze masz czas! Ty masz się uczyć a nie łazić

krystiano_ps3 +38
Taka jedna loszka w kołchozie często do mnie zagaduje i zawsze sie do mnie usmiecha, jak mnie widzi. nie wiem co o tym myśleć
#przegryw
#przegryw

Jan ze Slotkowa (dziś. Słodkowo? chyba gdzieś koło #szczecin ) oznajmia:
Czas jakiś temu razem ze towarzyszem swoim [będąc] w pewnym mieście na obcych ziemiach
spotkałem byłem grupę mężczyzn. Jeden z tychże mężczyzn wskazał mnie swemu towarzyszowi a tamten zapytał mówiąc: "Skąd jesteś i dokąd zmierzasz?". Odpowiedziałem mu "Polakiem jestem i wracam do ojczyzny [dosł. podlegam repatriowaniu się :)]". Ów mężczyzna powiedział zatem: "Czy jesteście w posiadaniu wielu pieniędzy z tego kraju na wymianę?". Odpowiedziałem mu "Posiadam [takie pieniędze]". On zaś powiedział: "Chodźmy do mojej gospody, pokaż mi swoje monety, a ja tobie dam grosze [polskie]". Przyszliśmy do wspomnianej gospody z owym mężczyzną, który powiedział: "Gdzie są pieniądze, które chcesz wymienić?". Powiedziałem: "Oto jest [ten pieniądz]" i położyłem [je] na stole przed wyżej wspomnianym mężczyzną. Widząc więc pieniądze mężczyzna rzecze: "Czy chcesz o nie zagrać w kości?". Odpowiedziałem: "Nie, nie lubię grać [dosł. nie mam pociągu do grania]". Mężczyzna powiedział: "Jest [tu] taki jeden, który ma sporo pieniędzy [groszy polskich], powierz mi swoje pieniądze, zagram z nim, a cokolwiek zyskam, podzielę między nas". [Odpowiadam]: "Nie dbam o to co robisz z tymi pieniędzmi, jeśli oddasz [mi] moje grosze jak obiecałeś". Mężczyzna [odpowiedział]: "Tak zrobię [dosł. z pewnością temu podołam]". Wziął pieniądze i powiedział: "Pójdę aby sprawdzić czy moneta jest prawdziwa" i z innym towarzyszem z zabranymi pieniędzmi uciekł z miasta ( #heheszki ). Osobiście śledziłem od wrót owego oszukańczego mężczyznę i niektórych innych obywateli tego miasta przez których straciłem pieniądze. Tychże osobiście zaaresztowałem na drodze i z powrotem do miasta zaprowadziłem. Oniż publicznie w obecności sędziego wskazującego na pieniądze, prawdzie zaprzeczyli i powiedzieli że nic od siebie nie oddadzą. Zobaczywszy tych [ludzi] zagrożonych w więzieniu śmiercią, powiedziałem sędziemu: "Mój panie! Proszę Boga o jedną rzecz: zwróć mi pieniądze i nikogo z tamtych nie krzywdź". Tego sędziego publicznie inni księża i prezbiterowie prosili aby kary śmierci [dla tamtych] nie żądał. Kiedy jednak wspomniani mężczyźni przybyli na tortury, [to] na spowiedziach liczne bezeceństwa i morderstwa wyszły na jaw, zostali więc przez tegoż sędziego skazani na karę śmierci. O dyspensę i o wolność [dla tych mężczyzn?] i o odpowiedź do wszystkich zakonów występuję.
[Tłumaczenie jest dostosowane do mojego widzi mi się. Tzn. czas teraźniejszy w wypowiedziach tłumaczyłem jako przeszły stąd "powiedziałem" zamiast "mówię. I zamiast słowa oznaczającego osobę świecką wszędzie dawałem "mężczyznę". Za wszystkie inne błędy przepraszam proszę o pokutę i rozgrzeszenie ( ͡° ͜ʖ ͡°)]
#historia #ciekawostkihistoryczne #sredniowiecze #truestory
Niestety nie wiem czy sprytni panowie zostali uratowani :(
Powinno być raczej- Owemu Janowi sędzia przyrzekł w obecności duchownych nie nakładać na oszustów kary śmierci.
Nasz duchowny prosi o dyspensę i o pozwolenie na przyjęcie święceń, a nie o wolność dla przestępców. Panowie oczywiście zginęli i to jest przyczyną tego, że nasz przyszły duchowny występuje z prośbą o dyspensę. W świetle prawa kanonicznego zamieszanie w czyjąś
Z czystej ciekawości, czy te supliki zostały już przetłumaczone? Bo w ramach nie wypadania z obiegu przetłumaczyłbym sobie jeszcze jakieś, ale jeśli to wyważanie otwartych drzwi to poszukam sobie czegoś innego.
Czy jakieś supliki z takich parafii jak Łódź, Lutomiersk, Mikołajewice może kojarzysz? Bo ta baza nie ma wprowadzonych wszystkich nazw miejscowości.
I na koniec - tak trochę lurkowałem, dawno kończyłeś KUL?
Ja w zeszłym roku pracowałem w Bibliotece KULu dlatego pytam :) Lublin piękne miasto :)