Wpis z mikrobloga

@Logmach: Ja kiedys dostalam (wprawdzie po 3 mies) list na ktorym ktos zrobil literowke w nazwie ulicy, miejscowosci i jeszcze zly kod pocztowy wpisal...dalej nie wiem jakim cudem doszlo XD (PS najwazniejszy kod pocztowy)
@Logmach: bez problemu powinno przyjść. to problem ostatniego etapu doręczenia - tak naprawdę główna poczta w Twoim rejonie rozdzieli przesyłki, a listonosz już będzie dobrze wiedział o jaką ulicę chodzi.
@Logmach: kod najważniejszy - w lecie kupiłem 1 rzecz z eBaya - w adresie miałem zły kod ( z innego miasta) - a nie znałem numeru trackingowego nadany w Polsce tylko ten z UK - z informacji wynikało ze przesyłkę odebrała firma kurierska - po miesiącu okazało sie ze przesyłka czeka w Olsztynie w sortowni DPD - z całego adresu był tylko zły kod pocztowy
@Logmach: Jak już zostało powiedziane kod pocztowy ma większy priorytet, a nazwa jest dla weryfikacji, gdy kod pocztowy będzie błędny, nieczytelny etc.
@Logmach:
Jeden kod może być przypisany nawet do wszystkich miejscowości w danej gminie, ale w dużych miastach przypisany jest do jednej lub kilku ulic.
Czyli jeżeli to duże miasto to dojdzie bez problemu, jak jakaś wioska lub małe miasteczko w gmienie może być problem (zwłaszcza jak występują podobne w nazwie miejscowości).