Wpis z mikrobloga

500 zl na dziecko czyli czy z gowna da sie ukrecic bat?

Wiecie co jest najgorsze w Pisie? Ze ci ludzie kompletnie nie lapia gospodarki i podstawowych kwestii podatkowych.

Flagowy projekt 500 zl na dziecko to idealny przyklad, ze ci ludzie nie rozumieja podstawowych zagadnien spolecznych i konsekwencji jakie moga przez to sie stac.

Uwazam ze genralnie mozna by ten projekt zamienic w najwieksza liberalna reforme w nowozytnej Polsce, trzeba tylko zamienic 500 zasilku na 500 zl odpisu od skladek i podatkow! Jak by to dzialalo? Dosyc prosto po prostu po zgloszeniu dziecka zmniejszaloby to placone skladki/podatki z tytulu umowy o prace, dzialalnosci gospodarczej podatku rolnego i skladek zdrowotnych.

W przypadku umowy o prace rozliczeniami zajmowalby sie pracodawca i po prostu przelewalby mniej do panstwa a wiecej wyplacal w pensji.

Od razu mowie ze samo dopisanie 500 zl do pensji byloby nez sensu gdyz prowadziloby to do wielu patologii i wyludzen.

W takim ukladzie z ulgi nie korzystaja w ogole osoby pracujace na czarno, bezrobotni i osoby ktore placa malo podatku (rolnicy). Taki odpis nie motywowalby tez kobiet do przerywania kariery zawodowej do czego dorowadzi 500 zł w formie zasilku (pozniej bedzie problem z dysproporcja zarobkow kobiet i mezczyzn i bezrobociem wsrod 40 letnich kobiet).

Minusem proponowanego rozwiazania byloby zapewne skomplikowanie systemu podatkowego oraz rozrost biurokracji.

Co o tym myslicie?

#4konserwy #neuropa #pis #500zlnadziecko #gospodarka #podatki #przemysleniazdupy
  • 21
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@FotoDieta: te 500zl na dziecko wroci do budzetu z nawiazka czasem czlowieku, w kazdym kraju masz dobry socjal dla obywatelo, pamietaj spoleczenstwo polskie sie starzeje i jest z kazdym rokiem coraz mniej, no elo
  • Odpowiedz
  • 3
@kha_zix: a jak wiecej pensji dostanianiesz to nie wroci? Nie rozumiem twojej logiki. Chodzi o motywacje spoleczne i tu jest problem. Jak masz przykladowo rodzine gdzie facet zarabia 3k a zona 2k i maja 2 dzieci to chyba lepiej zeby dostawali wiecej pieniedzy z pracy a nie przeszli w uklad 3 k pensji i 1 k na dzieci i kobieta nie pracuje.
  • Odpowiedz
@FotoDieta: Przy rozliczaniu przez pracodawcę również mógłby nastąpić problem patologii, szczególnie u małych prywaciarzy (coś w stylu - o jak mam ci zrobić odpis to dostaniesz o tyle mniej i wyjdzie na to samo).
Jednak najlepszy wg mnie system to system ulg przy rozliczaniu PIT, ma niestety dużą wadę - jest rozliczany w cyklu rocznym.
  • Odpowiedz
@kha_zix: No widzisz, to jest inna kwestia do rozważenia. Odpis byłby również przy tzw. "śmieciówkach" to po pierwsze. Ważne, że pracujesz i płacisz podatki i wówczas masz prawo do tych 500 zł w różnych formach. Druga spraw, że obecnie masz już świadczenie macierzyńskie również na śmieciówkach więc też chyba nie trafiłeś. Trzecia rzecz śmieciówki nie są aż tak powszechne jak się wydaje, dotyczą głównie bardzo młodych osób w szczególności studentów.
  • Odpowiedz
@nacomilogin: Dlatego napisałem, że można to sprzedać jako 500 zł na dziecko i to nadal jest prawda przy mojej propozycji. Bo realnie z punktu widzenia pieniędzy to jest 500 zł na dziecko. Z punktu widzenia budżetu uszczuplenia nie były dużo niższe niż przy propozycji zasiłku 500 zł.
  • Odpowiedz
@nacomilogin: z Vatem nic nie można zrobić, VAT i cła mamy w UE harmonizowane i generalnie przy VAT-cie mamy kierunek ku jednolitej stawce w całej UE. No chyba, że zmienimy to na poziomie UE ale to raczej niewykonalne. Można by ewentualnie obniżyć całkowicie VAT (minimum w UE to 15 %).

Wszyscy co gadali o jakiś niższych stawkach (np. PSL o stawce 0%) to po prostu kłamcy.
  • Odpowiedz
te 500zl na dziecko wroci do budzetu z nawiazka czasem czlowieku, w kazdym kraju masz dobry socjal dla obywatelo, pamietaj spoleczenstwo polskie sie starzeje i jest z kazdym rokiem coraz mniej, no elo

@kha_zix: Ej, to jak wróci z nawiązką, to może dajmy po 1000 złotych? Albo po 2000 złotych? Lepsza nawiązka od 2000 niż od 500 zł.
  • Odpowiedz
Ej, to jak wróci z nawiązką, to może dajmy po 1000 złotych? Albo po 2000 złotych? Lepsza nawiązka od 2000 niż od 500 zł.

Tej @rzep mam jeszcze lepszy pomysł, @kha_zix'owi się spodoba już całkiem. Wyobraź sobie że będziemy sprowadzać ludzi z zewnątrz żeby i im będziemy dawać po 10-15k EUR na rok! I jeszcze gwarantujmy mieszkania i pełną opiekę :) Przecież to się mega zwróci z nawiązką w
  • Odpowiedz
@FotoDieta: btw zastanawia mnie też fakt, czemu PO w kampanii milczalo na temat nowego becikowego od 2016 roku w postaci 1000 zlotych/mc. Przecież to świetny argument przeciwko flagowej propozycji pisu. Chyba, ze mam jakies stare lub niedokladne informacje?
  • Odpowiedz
  • 0
@nacomilogin: Kopacz byla slabym politykiem nie umiala nic zaoferowac. Jedyne haslo to bylo pis jest zly.

Nie wiem jaka byla w zakresie merytorycznym i pracy ale politykiem byla slabym. Komorowski byl znacznie lepszym politykiem ale byl leniwy.
  • Odpowiedz