@OperatorHydrolokator: moze grepem znajdź numer lini i te linię sed em usuwaj po numerze możesz też znak separatory w sedzie zmienić na jakiś mało popularny, ale to tak naprawdę nic nie zmieni A szczerze to perl do takich rzeczy działa świetnie ;)
@jestem_w_szoku: niestety nie umiem perla, może jak kiedyś będzie jakiś czas to się wezmę. Ale twój pomysł z numerami linii jak najbardziej prawilny. Dzięki kolego!
@OperatorHydrolokator: btw, w sedzie nie musisz używać / jako separatora. Możesz np użyć # albo innego znaku, który na pewno nie wystąpi w Twoim źródle.
@OperatorHydrolokator: FNR - numer rekordu w danym pliku (linii) NR - numer rekordu od początku programu Jeśli są równe to znaczy, że parsujemy pierwszy plik więc zapisz całą linię - $0 to tablicy a idź do następnego rekordu - next, omiń
@canto: @Ex3: @jestem_w_szoku: Joł, pomogliśta wczoraj, może dzisiaj też oświecicie :) Imagemagick. convert -units PixelsPerInch -density 150x150 -antialias -size 1240x1753 xc:white -pointsize 12 -draw "text 100,100 'PRZYKLAD'" przyklad.jpg toto tworzy jpga o widocznych wymiarach, z napisem PRZYKLAD, który zaczyna się w x=100 y=100 pixeli. Spoko. Chcę zrobić takie coś, żeby to: -draw "text 100,100 'PRZYKLAD'" wykonało się kilka razy, żeby tekst był jeden pod drugim, tyle ile
W ogóle odkryłem kiedyś za pomocą magii matematyki że urodzilem się równo 9 miesięcy po tym jak powódź z 97' uderzyła w moje miasto. Jak widać nie tylko ono zostało wtedy zalane eh #wroclaw
Przecież od lat wiadomo, że sytuacja się powtórzy. Jak był niski poziom, można było wyjechać koparkami i pogłębić. Wtedy woda by sobie przepłynęła bez problemu.
while read line; do
grep -q "$line" jeden.txt
if
możesz też znak separatory w sedzie zmienić na jakiś mało popularny, ale to tak naprawdę nic nie zmieni
A szczerze to perl do takich rzeczy działa świetnie ;)
o=$IFS
IFS=$(echo -en "\n\b")
while read
awk 'FNR==NR{a[$0]++;next}!a[$0]' jeden.txt dwa.txtFNR - numer rekordu w danym pliku (linii)
NR - numer rekordu od początku programu
Jeśli są równe to znaczy, że parsujemy pierwszy plik więc
zapisz całą linię - $0 to tablicy a
idź do następnego rekordu - next, omiń
Imagemagick.
convert -units PixelsPerInch -density 150x150 -antialias -size 1240x1753 xc:white -pointsize 12 -draw "text 100,100 'PRZYKLAD'" przyklad.jpg
toto tworzy jpga o widocznych wymiarach, z napisem PRZYKLAD, który zaczyna się w x=100 y=100 pixeli. Spoko. Chcę zrobić takie coś, żeby to:
-draw "text 100,100 'PRZYKLAD'"
wykonało się kilka razy, żeby tekst był jeden pod drugim, tyle ile
set -x ;convert -units PixelsPerInch -density 150x150 -antialias -size 1240x1753 xc:white -pointsize 12
for (( i=1; i<4; i++ )); do echo -n " -draw \"text 100,$(expr 100 \* $i) PRZYKLAD\" "; doneprzyklad.jpg+ set -x
++ (( i=1 ))
++ ((