Wpis z mikrobloga

No i d--a.

Byłem pewien, że tym razem się uda. Czekam na "wyborczy sukces" od czasów UPR, od kilkunastu lat. Kiedyś angażowałem się w organizowanie spotkań w moim rodzinnym mieście, teraz już raczej biernie obserwuję i rozmawiam z ludźmi.
W tych wyborach, ze swojej strony zrobiłem, co mogłem, będąc zwykłym wyborcą. Nawet przekonałem dziewczynę, która zarzekała się, że nigdy na Korwina nie zagłosuje, bo jest szowinistą (co uważam mój za wielki sukces). Znajomi, rodzina...

Zaczynam rozumieć, że ludzie nie są głupi i nie jest tak, że nie rozumieją programu Korwina. Zaczynam rozumieć, że ludzie chcą tego socjału, chcą zabierać jednym i dawać innym wg przeróżnych kryteriów. Chcą poczucia "bezpieczeństwa". Korwin im tego nie zaoferuje i nie ma u nich szans.

Z tego wszystkiego wynika dla mnie wniosek, że jak człowiek chce szukać sprawiedliwego systemu ekonomicznego, to musi go szukać poza granicami Polski. Wydaje mi się, ze sporo osób tą drogą pójdzie, co sam też rozważam.

#korwin #wybory #gorzkiezale #polityka
  • 43
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@arek93298: no i co tym Hitlerem Ci zrobił? Nie można o Hitlerze mówić? Bo co? Bo to jest jakieś zakazane imię? Bo to był genialny wódz, który pociągnął za sobą miliony ludzi i podbił prawie całą Europę a który przegrał wojnę dzięki zbiegowi okoliczności nakladajacych się na siebie wydarzeń? Dlaczego nie wolno o nim mówić, że podczas jego rządzenia były niskie podatki i nie było żadnego systemu socjalistycznego i państwo
  • Odpowiedz
@arek93298: widzę nie wytrzymałeś presji merytorycznej dyskusji.. Cóż. Trudno tego oczekiwać od większości ludzi na wykopie którzy jedyne co potrafią to się przepychać racjami. Miło było polemizować socjalisto.
  • Odpowiedz
@zexan: Przecież każda próba polemiki z Wami na Wypoku kończy się nietrzymaniem presji i wyzywaniem od lewactwa, ale przez Was. Jedźcie do jakiegoś Mozambiku, gdzie uregulowania prawne jeśli są to i tak pewnie nie działają, więc utopia Korwina tam jako tako działa i będziecie zadowoleni. Chyba, bo większość z tubylców zasuwa pontonami do Europy nie wiedzieć czemu, a powinno być tam tak cudownie :P
  • Odpowiedz
@wezsepigulke: człowieku.. Utopia Korwina w wielu jej aspektach działa w Chinach i dziś obserwujemy na świecie desperacie próby inhibicji rozwoju jej gospodarki i próbę uzyskania jakiejkolwiek kontroli nad nią przez Stany Zjednoczone, ponieważ Chiny stały się światową potęgą gospodarczą...
  • Odpowiedz
@kufelmleka: Nawet, gdyby mieli 40 posłów, nie znaczyłoby to, że Polacy chcą wolnego rynku. Różnica byłaby taka, że mając 40 posłów, łatwiej mogliby siłowo wprowadzać elementy swojego programu, lecz nie byłoby to dlatego, że Polacy tego chcą, ale mimo tego, że tego nie chcą.

Przekaz tych wyborów jest dla mnie 100% jasny - Polacy nie chcą prawdziwego wolnego rynku. Chcą socjału.

Upadł odwieczny mit UPR o przemilczeniu medialnym. Neo-bolszewicy byli
  • Odpowiedz
@axis_mundi: Nie wiem o jakich dokładnie przemówieniach mówisz. Mam nadzieję, że JKM zrozumie, że jak chce się dostać do Sejmu, to nie hasłami wolnorynkowymi.
Innych głosić nie będzie, więc może czas wrócić do publicystyki i sztandary partyjne pozwijać i pochować do szafy. Na może lepsze czasy. Niestety pewnie odległe na tyle, że może nawet ich sam nie dożyje.
  • Odpowiedz
@Fall: tez mi sie tak wydaje - ludzie nie sa tak glupi ze nie rozumieja Korwina - onie po prostu nie chca samodzielnie pracowac, brac odpowiedzialnosc, konkurowac itd. Ludzie chca zyc na socjalu i caly walczyc kto komu zabierze ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz
no i co tym Hitlerem Ci zrobił? Nie można o Hitlerze mówić? Bo co? Bo to jest jakieś zakazane imię? Bo to był genialny wódz, który pociągnął za sobą miliony ludzi i podbił prawie całą Europę a który przegrał wojnę dzięki zbiegowi okoliczności nakladajacych się na siebie wydarzeń? Dlaczego nie wolno o nim mówić, że podczas jego rządzenia były niskie podatki i nie było żadnego systemu socjalistycznego i państwo dobrze funkcjonowało?

@zexan
  • Odpowiedz
@zexan: Poruszyłeś tak wiele kwestii związanych z osobą JKM, że nie odniosę się do nich wszystkich.
Ja wyróżniam tu zasadniczo dwie sprawy:
1. Osoba JKM i konsekwencje jego działań - jeden przykład: nieumiejętność lub niechęć ludzi wobec zrozumienia jego "kontrowersyjnych" wypowiedzi. Zarówno "zawsze się trochę gwałci" jak i "za Hitlera podatki były niższe" odwołują się do wiedzy i inteligencji rozmówcy i tylko wobec takich osób powinny być wypowiadane, najlepiej w
  • Odpowiedz
@Fall: Jestes jednym z nielicznych kuców z którym można pogadać o polityce i nie rzuca lewakami. Moim zdaniem Korwina nie da się zmienić i on już nic nie wygra.
  • Odpowiedz
@kvvach: Czasem rzucam, ale nie jako argument w dyskusji ;-)
Korwina nie da się zmienić to jedno, a drugie, że nawet zmiana/zamiana Korwina niewiele by dała.

Polacy nie chcą kapitalizmu w rozumieniu Korwina i koniec, kropka. Nie zmieni tego nawet 5 ani 10% posłów w Sejmie, bo nie zrobi wolnorynkowców z ludzi z tak długą przeszłością chłopów pańszczyźnianych (to nie jest obelga), a później ekonomicznych i społecznych niewolników w systemie
  • Odpowiedz