Wpis z mikrobloga

Murcy z #programowanie . Mam taki problem ze jestem #!$%@? mózgowo i nie moge podlinkować zewnętrznej biblioteki, ani do #python ani do #cpp . Konkretnie chodzi o bibliotekę do obsługi pcap`ów wiresharkowych. Może mi ktoś zarzucić jakimś tutorialem albo wspomóc dobrą radą? ( ͡° ͜ʖ ͡°)

#cpp : zbudowałem sobie libpcap, mam libpcap.a i libpcap.so.1.7.4, ale nei wiem co dalej z tymi plikami (używam CLiona, ale w sumie mogę się przerzucić na dowolne IDE.

#python : dałem komendy z tej stronki: https://pypi.python.org/pypi/pypcap , ładnie przeszły, ale Pycharm się pluje, że:

ImportError: libpcap.so.1: cannot open shared object file: No such file or directory

Liczę na was Miraski! ( ͡° ͜ʖ ͡°)( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • 8
  • Odpowiedz
@player11one: w przypadku C dodałeś pliki nagłówkowe? Jeśli chodzi o pythona to najwyraźniej nie wie, gdzie tej biblioteki szukać. dodaj odpowiedni katalog do PATH albo przekopiuj te bilblioteki do katalogu, w którym ich szuka (choćby tego, w którym masz program)
  • Odpowiedz
@wonsz_smieszek: w pythonie dałem te komendy z linka w folderze z kodem tego liba. Właściwie to nei mam pojęcia, czemu on chce libpcap.so.1, bo nic takiego nie widziałem w folderze pobranym od nich (no i zbudowanym), dlatego nei mam pomysłu co dalej zdziałać. Czy to możliwe, że python chce zbudowanego libpcapa z C++?
  • Odpowiedz
@player11one: nie wiem niestety, gdzie te wszystkie biblioteki masz i gdzie powinny być, ale jedno jest pewne: dalej ich python nie widzi, tj. nie ma ich tam, gdzie się ich spodziewa :)

jeżeli nie musisz samodzielnie budować libpcapa, to spróbuj go wziąć z paczek jakimś yumem czy apt-getem

takie błędy to niestety zawsze długa dłubanina i szukanie :)
  • Odpowiedz