Wpis z mikrobloga

Burger umami

Burgery tego typu są popularne od kilku lat w Stanach Zjednoczonych. Swój oryginalny, intensywny smak zawdzięczają głównie, choć nie tylko glutaminianowi sodu, który jest naturalnie zawarty w ich składnikach. Nie ma powodów do obaw - pomimo krążących anegdot, szerokie spektrum badań potwierdziło, że związek nie wywiera szkodliwego wpływu na zdrowie przy racjonalnej konsumpcji.

Przepis? Należy przyrządzić standardowego burgera wołowego zgodnie z wybranym przepisem (najlepiej z bułką, w której skład wchodzi mleko: patrz Portuguese-style roll), dodając następujące składniki w preferowanej przez siebie formie:

a) suszone pomidory,
b) parmezan (najlepiej Reggiano),
c) grzyby, np. pieczarki lub borowiki,
d) karmelizowaną cebulę,
e) sos rybny.

Jeśli pokusicie się o przygotowanie - koniecznie dajcie znać, jak smakowało!

#gotujzwykopem #jedzenie #burger
AdamZz - Burger umami

Burgery tego typu są popularne od kilku lat w Stanach Zjedno...

źródło: comment_o1MIXa6OAG9Imfe4e4q6O0nQvZWn5sQs.jpg

Pobierz
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@TheArt: Każdy "rosołowy" lub "mięsny" smak to umami, którego odczuwanie powoduje zawarty w produktach glutaminian - ewentualnie guanozyno-5'-monofosforan.
  • Odpowiedz