Wpis z mikrobloga

#autodesk #cad #autocad #projektowanie

Takie ło info dostałem...
-------

Autodesk kończy sprzedaż licencji wieczystych na pojedyncze produkty i pakiety

31 stycznia 2016 r. Autodesk zakończy sprzedaż nowych licencji wieczystych na pojedyncze produkty. W ramach przejścia na oferty oparte na subskrypcji po 31 lipca 2016. Autodesk wycofa ze sprzedaży nowe licencje wieczyste (zarówno pojedyncze, jak i sieciowe) na pakiety Autodesk Design i Creation Suite.
Po wejściu zmiany w życie Autodesk wprowadzi nowe, uproszczone opcje subskrypcji pozwalające na korzystanie z wielu produktów i udostępnianie licencji na zasadach przypominających dotychczasowe.
Prawo własności się nie zmieni. Nadal będzie można bezterminowo korzystać z posiadanych licencji wieczystych, w tym nowych licencji wieczystych zakupionych przed 31 stycznia (na pojedyncze produkty) i 31 lipca (na pakiety). Posiadacze licencji wieczystych z aktywną Maintenance Subscription nadal będą otrzymywać aktualizacje do swojej wersji oprogramowania wraz pozostałymi korzyściami, o ile będą odnawiać Maintenance Subscription na czas.
Dowiedz się których produktów i pakietów dotyczy zmiana:
PRODUKTY I PAKIETY
Aby zmiany zostały wprowadzone sprawnie, nasi sprzedawcy udzielą niezbędnej pomocy związanej z przejściem z licencji wieczystych na odpowiednie subskrypcje i będą niezwłocznie oceniać sytuacje wyjątkowe. Informujemy o zmianach z dużym wyprzedzeniem, ponieważ chcemy zapewnić czas na poczynienie odpowiednich przygotowań i planów.

-------

Co ten Autodesk to ja nie wiem...współczuję...i ile ktoś nie prowadzi dużego biura to co to za deal...na łby się pozamieniali :/
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

i ile ktoś nie prowadzi dużego biura to co to za deal...na łby się pozamieniali :/

@gomello: generalnie dla mniejszych firm to dobry deal - zwykle taniej jest kupic licencje na rok niz od razu cały program.
Aczkolwiek ja tez nie lubie tego trendu, aczkolwiek nigdy nie kupiłbym Photoshopa za 3k, a takto za niecałe 10 euro miesiecznie mam zawsze nowa wersje...
  • Odpowiedz
@przemd11: pozwolę sobie wkleić bardzo trafne spostrzeżenie jakiegoś anonimowego internauty, z którym zgadzam się w 100%...

"subskrypcja to sposób na brak pomysłów na rozwój. Wżywam Inventora 2010 zakupionego w 2009 czyli już ok. 5 lat. Nie widzę powodu dla którego miałbym co roku pozbywać się moich ciężko zarobionych pieniędzy za 1 czy 2 sensowne funkcje które i tak były wcześniej tylko może ciut mniej dopracowane. 95% nowszej wersji to to
  • Odpowiedz
@gomello: dzięki za ceny, skoro LT jest za ok 250 to pewnie cały będzie za jakieś min. 700zl
chciałem sprawdzić czy czasem nie będzie się opłacać przesiąść z zwcada,

w założeniu licencje czasowe miały być dla ludzi którzy maja pracę raz na kilka miesięcy i nie potrzebują programu na własność
  • Odpowiedz
Czy to nie złodziejstwo?. Teraz wpadli na pomysł jak doić w bardziej bezwzględny sposób. Miejmy nadzieję że to będzie impuls dla coraz bardziej ciekawej konkurencji traktującej klienta jak partnera, a nie jak dojną krowę

@gomello: uwielbiam takie gadanie. Powinni wszystko za darmo rozdawac.
Szkoda, ze ten anoinmowy internatua nie zastanawia sie, czy jego praca to nie złodziejstwo..
  • Odpowiedz
@edgar_k: Kto mówi że za darmo...
1. Ceny autocada są bardzo wysokie,
2. Posiadasz jakąś subskrypcję z Autodesku? Proponuję płacić, używać oraz korzystać z ichniejszego wsparcia technicznego oraz z ich chęci do szybkiego rozwiązywania problemów technicznych związanych z oprogramowaniem...zapewniam cię, że przy posiadaniu łącznie kilkunastu różnych licencji nie jest wcale przyjemnie gdy musisz się dopraszać o rozwiązywanie prostych problemów z oprogramowaniem (a koszt licencjonowania stanowi istotna pozycję w bieżących kosztach działalności).

Ja to
  • Odpowiedz
Kto mówi że za darmo...

@gomello: tu chodzi o podejscie, ze hurr durr skandal, bo firma chce zarabiac pieniadze. Po to powstaja wszystkie firmy i odkrywanie tajemnicy swiata, ze Autodesk robi cos za hajs jest odkrywcze moze dla gimbazy.
Jasne, ze przechodza na model subskrypcji zeby wyciagnac wiecej kasy. I kazdy na ich miejscu zrobilby to samo, jakby mogl.

Ja nie twierdze, ze ich soft jest warty czy niewarty kasy - akurat z
  • Odpowiedz
@edgar_k: Konkurencji jest akurat coraz więcej. Za jakiś czas będzie tak, że tort będzie mocno podzielony. 100% na Autodesku zostaną tylko ci robiący największe projekty. Ja jestem niska i średnia półka jeśli chodzi o wartości inwestycji, używam ZWCAD-a i dobrze mi z nim.
Sprawdziłem nowe warunki licencjonowania, bo może coś korzystnego finansowo...ale nie...dla poprawienia tylko i wyłącznie obsługi rastrów względem ZW nie będę jednak dopłacał...da się przeżyć.

Jeszcze raz zapytam:
  • Odpowiedz
Jeszcze raz zapytam: używasz oprogramowania Autodesku wraz z subskrypcjami?

@gomello: raz jeszcze odpowiadam, że nie. Ale używam Adobe, która zrobiła podobny ruch.
  • Odpowiedz
@edgar_k: Nie wiem jak Adobe ale Autodesk to mająceklientówwdupie gnojki.
Taki ruch oznacza tylko, że pokiepściło im się w finansach co mnie nie dziwi. Większość osób które znam pracują na starych wersjach od 2004 do 2009 i nie myślą o apgrejdach. Inni mają soft konkurencji.
  • Odpowiedz
no ale przecież zwcad nie wnosi nic nowego, w sumie Gstarcad też, w większości te programy alternatywne to jedynie próbują skopiować autocada w tańszy sposób
po prostu no stawianie jedynie na zwcady nie prognozuje rozwoju

chyba że ci z autodesku też stwierdzili że już więcej z autocada nie wyciąganą i po prostu będą go rozwijać w inną stronę niż dotychczas, zostawiając małych klientów samych sobie a stawiając jedynie na duże firmy

@
  • Odpowiedz