Wpis z mikrobloga

Ło w mordę, oprócz tego, że Macierewicz Caracali nie chce to w wywiadzie z DGP jest znacznie więcej 'kwiatków'. Jest też masakracja treści wywiadu przez MONiaków.

Najlepsze IMO:

(...) Jednak lata mnóstwo pum i superpum, czyli starszych wersji tego śmigłowca.

A więc starsza wersja jest lepsza? To trzeba było kupić maszyny starszej wersji, a nie takie, których nikt nie chce! Powtarzam – we francuskiej armii lata 15 caracali. Francuzi uznają ten śmigłowiec za odpowiedni dla Polski czy Kazachstanu, ale nie dla swojego wojska. Ten przetarg to skandaliczna sprawa, która pokazuje moralną korupcję decydentów w naszej armii. Decyzja o zakupie caracali ma charakter polityczny, nie realizuje potrzeb wojska, za to niesie katastrofę dla polskiego przemysłu zbrojeniowego i polskich finansów. 13 mld zł wydane we Francji, a zabrane polskiemu przemysłowi obronnemu, polskim pracownikom, inżynierom i konstruktorom – to skandal.

Dlaczego pan Macierewicz kłamie lub zapomina m.in. o Brazylii, a to nie jedyny obecny i/lub przyszły operator tych śmigłowców? Ostatnio pojawiły się także informacje o chęci kupna tych śmigłowców przez Kuwejt.

Według MON oferty ze Świdnika i Mielca nie spełniły kryteriów formalnych.

To nie jest prawda. Przesłuchiwaliśmy na posiedzeniach komisji sejmowej, a także na posiedzeniach zespołu parlamentarnego przedstawicieli obu tych firm i oni jasno zadeklarowali, że są gotowi dotrzymać wszystkich terminów i warunków, które zostały im wskazane. (...)

Ja się tu zapytam - o cholerę tu chodzi, skoro obie te firmy przyznały, że nie spełniają wymagań MONu w związku, z czym zostały odrzucone.

(...) W czasach Gierka kupiliśmy licencję na produkcję autobusów Berliet. Niskopodłogowych, u nas nowa jakość, ale w warunkach zachodnich – standard.

Tutaj dodam, że Macierewicz znowu się myli - Berliet nigdy nie był niskopodłogowy. Takich rzeczy nie widzieć? ( ͡° ͜ʖ ͡°)

(...) Jak nie Caracal, to co?

Zamówienia śmigłowców w zakładach pracujących w Polsce.

(...) Pan mówi – dać kontrakt. To nie jest tak, że wygranie przetargu się komuś daje.

Chodzi o danie możliwości startu w przetargu. Tym firmom nie dano takiej możliwości.

Ale przecież startowały.

Nie, z góry odrzucono ich ofertę jako niespełniającą wymogów, co było niezgodne z prawdą. Nie dopuszczono ich też do testów, nie miały okazji pokazania śmigłowców w działaniu.

Przecież to jest k---a, bełkot... to ma być osoba, o której mówi się, że może zostać ministrem Obrony Narodowej? To jest kpina z MON i wojska.

Całość tutaj:
http://forsal.pl/artykuly/896216,nowa-armia-pis-na-zakup-caracali-sie-nie-zgodzimy-to-szkodliwa-transakcja.html

Odpowiedź MON tutaj:

Oświadczenie w sprawie wywiadu posła Macierewicza
W związku z dzisiejszą publikacją w Dzienniku Gazecie Prawnej wywiadu z wiceprezesem Prawa i Sprawiedliwości i członkiem sejmowej komisji obrony narodowej Antonim Macierewiczem resort obrony narodowej oświadcza, że zawarte tam informacje są nieprawdziwe i szkodzące wizerunkowi wojska polskiego oraz Ministerstwa Obrony Narodowej.
http://mon.gov.pl/aktualnosci/artykul/najnowsze/2015-09-28-oswiadczenie-w-sprawie-wywiadu-posla-amacierewicza/

#neuropa #4konserwy #wojsko #lotnictwo #polska #caracal #mon #polityka
BaronAlvonPuciPusia - Ło w mordę, oprócz tego, że Macierewicz Caracali nie chce to w ...

źródło: comment_cvkzBkPJeD6D5RaOjGaoD81aNyet7d0m.jpg

Pobierz
  • 48
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@omar_is_coming: Można. Zawsze można. Zresztą MON wspominał o tym, ale nie chcą tego jednak robić. Najwidoczniej Caracal się sprawdza według nich.

Tworzenie od nowa takiego przetargu to kolejny rok albo dwa minimum i nie masz pewności, że wynik będzie inny. Inni oferenci wcale nie chcą oferować innych maszyn. Przynajmniej o tym nie mówią, a bronią swoich decyzji.

To by rozwaliło nieco planowanie MONu, prawdopodobnie potrzebny byłby zakup w trybie interwencyjnym
  • Odpowiedz
Jak nie lubię Macierewicza tak akcja ze śmigłowcami wygląda na polityczną ustawkę w rodzaju Francja zaakceptuje Tuska na stołek w Unii za to dostanie kontrakt

@Gixaar: Podobną teorię spiskową stworzył PiS odnośnie zakupu 20 EZT New Pendolino. Że niby Tusk je kupił, bo Włosi postawili warunek, że jak nie, to zamkną fabrykę Fiata w Tychach.
  • Odpowiedz
@Baron_Al_von_PuciPusia: Na tych helikopterach nie znam się kompletnie, ale po tym co piszesz jestem coraz bardziej przekonany, że to sprawa analogiczna do zakupu Pendolino. PiS uderza ciągle w te same nuty, podpierając się "autorytetami" (wystarczy nawet nieokreślony ktoś, tak jak u Dudy):

Byłem w Mielcu i w Świdniku i mówiono mi, że pojawiły się zakulisowe informacje o tym, że oferta Francuzów ma ewidentne preferencje

"mówiono mi" - nie wiadomo kto
  • Odpowiedz
@jacekKobr: Miałem zawodowy kontakt z PKP IC raz i w całej mojej 20letniej karierze mają 2 miejsce w kategorii p-----w, pierwsze ma gość ze zdiagnozowaną psychozą, ale on był sam a tu cały departament. Wiec abstrahując od teorii spiskowych nie wierzę że ta firma podejmuje racjonalne decyzje. Gx
  • Odpowiedz
@Baron_Al_von_PuciPusia: gadaj zdrów, zapewniam Cię że żaden urzędnik nie złoży żadnej parafki pod dowolna notatką popychającą kontrakt do przodu ze strachu że po wyborach wokół tego przetargu bedzie dym i poleci ze stołka i nie ma znaczenia czy wybór jest polityczny czy merytoryczny. Gx
  • Odpowiedz