Wpis z mikrobloga

Zna się ktoś na wnioskach do Urzędu Pracy? Pomagam znajomemu, który chce dostać dofinansowanie na otwarcie firmy. Niestety przy jednej tabelce polegliśmy.. Wie ktoś jak ją wypełniać? Profil firmy to produkcja jakichś elementów stalowych. I teraz dajmy przykładowo, że ma spawarkę TIG czyli będzie jako wkład własny ale jak uzupełnić resztę wiersza zwłaszcza "rodzaj wydatku" ?
#pup #wnioski #firma #pytanie
kiboq - Zna się ktoś na wnioskach do Urzędu Pracy? Pomagam znajomemu, który chce dost...

źródło: comment_ALFIxhHEabyPnJz1FEr70WVjqvsUuzWv.jpg

Pobierz
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@kiboq: rodzaj wydatku - prawdopodobnie poprostu nazwa ktora powiedzmy pozwoli zidentyfikowac przedmiot. Czyli np. Spawarka tig model jakiś. Warto upewnic sie czy urząd nie wymaga specjalnych oznaczeń ze wskazaniem, że cos jest srodkiem trwałym. Kiedys udzielałam dotacji i własnie w ten sposob ludzie nam musieli to wpisywac.
  • Odpowiedz
@Kumika: Dzięki za odpowiedz. Tyle, że ona ma tą spawarkę i chciał ją wsadzić jako "wkład własny", ale z tego przypisu na dole wynika, że chyba powinno się wpisać jakieś np. narzędzie, którego nie ma jako rodzaj wydatku a źródło finanosowania - urząd pracy. Dobrze myślę?
  • Odpowiedz
@kiboq: w kolumnie "wklad wlasny" wskazano, że chodzi np.o posiadane maszyny itp., ale rowniez dotyczy to tych, ktore sie zakupi w ramach srodkow wlasnych.
  • Odpowiedz
@Kumika: A wtedy jak to wpiszę to muszę wpisać coś w kolumnie "rodzaj wydatku" czy ja zostawiam pustą a kolumnę wkład własny wpisuję "spawarka TIG"
  • Odpowiedz
@kiboq: ta uwaga na dole odnosi sie tylko do rzeczy, ktore mają być zakupione. Dla swojej wygody urząd nie chce, aby w ramach budżetu jeden wydatek miał 3 rózne źrodła finansowania. A rzecz, ktora juz jest zakupiona ma już jedno źródło finansowania :)
  • Odpowiedz
@kiboq: w kolumnie "rodzaj" wpisujesz nazwe, w kolumnie "wkład własny" kwote, za ile taka spawarka stoi na rynku. Pytaj dalej chetnie pomoge, siedzialałam pare lat w unijnych ;)
  • Odpowiedz
@kiboq: a i jeszcze porada, cenę używanego sprzętu nalezaloby dać rynkową dla tego modelu i rowniez używanego. Jest to dosc trudne, warto porównywać po cenach np. Na jakims allegro itp. Jak są maszyny bardzo drogie, np.auta to kiedys wymagalismy wręcz opinii rzezoznawcy ;) warto sobie zapisac na wszelki wypadek rowniez printscreena z takiej aukcji, gdyby urząd miał pytania o cenę. Jak cos to wołaj
  • Odpowiedz
@Kumika: Czyli jak spawarka była kupiona 2 lata temu za np. 3000zł to powinienem wpisać cenę tego modelu (nowego) w tym momencie czyli np 2700zł, a nie np. 2200 bo używana?
  • Odpowiedz
Nie, wlasnie ta cene uzywanego. Chodzi o to, że cena używanego spada, a określic jakos nalezy o ile. Takze jak ma spawarke tig model XYZ kupiona 2 lata temu to cene nalezy porownac ze spawarka uzywana model XYZ. Taki sam model nowy zawsze bedzie drozszy.
  • Odpowiedz